Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Okullar ve kılık kıyafet-1

Eğitim gündemimiz dur durak bilmiyor. Sürekli yeni şeyler oluyor. Her nedense yenilikler birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Eğitim gündemimiz dur durak bilmiyor. Sürekli yeni şeyler oluyor. Her nedense yenilikler birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Altında bir neden aranıyor, çoğu zaman da bulunuyor. Son gündemimiz okulda kılık kıyafet.

Oğlumun okuduğu okulda serbest kıyafet uygulaması bulunuyor. Baştan beri öyle olduğu için biz pek zorlanmıyoruz. Küçükken akşamdan ne hazırlasam giyiyip, gidiyordu. Şimdilerde sabahlarımız biraz gergin geçiyor. Çünkü, akşamdan hazırladığı kıyafeti beğenmiyor, tarz değiştirmek istiyor, başka tişörte ve pantalona yöneliyor. Ama baştan itibaren kız çocuklarının annelerinin hep yakındığını biliyorum. Yaz günü çizme giymek isteyen, kış günü tüllü elbisesiyle okula gitmeyen isteyen kızlarını ikna etmek için az ter dökmüyorlardı.

Haberin Devamı

Madalyonun arka tarafını da biliyorum. Eğitimciler de bir hayli sıkıntı yaşıyordu. Tanımlı kıyafet olması gerektiğini düşünenler olduğu gibi taytla, kısa etekle gelenleri uyaranlar, uzun saçlar konusunda ailelere telefon açan idareciler bir hayli zorlanıyorlardı.

Sosyo ekonomik durumu iyi olan ailelerin gittiği bu okulda aileler bu sıkıntıları yaşıyorsa, çok çocuklu, dar bütçeli ailelerin gittiği okullarda kimbilir neler yaşanacak.

Şimdi kılık kıyafet yönetmeliği ile önce nelerin değiştiğine bakalım, sonra işin olumlu ve olumsuz taraflarını tartışalım..

Tüm okullarda kılık kıyafet serbest bırakıldı. Yani anaokulundan liseye kadar serbest kıyafet uygulanacak. Yönetmelik gelecek yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. Ancak, özel okullar bu yönetmeliğin dışında tutuluyor. Onlar velilerinin en az yüzde 60 muvafakatini alırsa okul yönetimleri kıyafet belirleyecek. Beden eğitimi dersinde de öğrenciler tek tip giymek zorunda değiller.

Saç konusunda da sınırılmaya yok. Temiz olmak kaydıyla uzun saçla bile okula gelinebilecek. Yani uzun saçlı geldiği için hiçbir öğrenci eve gönderilmeyecek. Henüz bu konuda bir açıklama yapılmadı ama, öğrenciler tuttuğu takımın üniforması ile bile belki okula gidebilecek.

Gelelim yasaklara…

Kızlar için üzücü haber ama makyaj yasak. Öğrenciler siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere şapka veya çanta kullanamayacak. Yırtık kot, şeffaf kıyafetler ve kolsuz tişört ve gömlek giyilemeyecek. Tayt ve dar etek de yasak.

Haberin Devamı

Devam edecek…