Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Okul Açıldı

5 Eylül itibarıyla okulumuz açıldı. Bizim ergen irisine 2 aylık tatil az geldi. Dünden itibaren uyuma savaşı verdik, sabah uyanma telaşı yaşadık. “Herkesin okulu 19’unda açılıyor, bizimki neden 5’inde?” diye söylene söylene uyandı.

Haberin Devamı

5 Eylül itibarıyla okulumuz açıldı. Bizim ergen irisine 2 aylık tatil az geldi. Dünden itibaren uyuma savaşı verdik, sabah uyanma telaşı yaşadık. “Herkesin okulu 19’unda açılıyor, bizimki neden 5’inde?” diye söylene söylene uyandı. Daha bir gece önce “Arkadaşlarımı özledim, üstelik bir hafta rahat geçer” diyen çocuk gitmiş, yerine başkası gelmişti.

Sabah kahvaltısı sırasında uyku mahmurluğunu atınca biraz rahatlamış olmalı ki, “Aslında bir an önce gitmek istiyorum, yeni sınıfımı, yerimi merak ediyorum” sözleri ağzından döküldü.

Aslında bütün suç bayram tatilinde. Yoksa okulların açılmasına kısa süre kala ben onun uyuma saatlerini hep ayarlardım. Ama bu kadar tatil üstüne bir de birlikte geç kalkmalar, geç uyumalar olunca adaptasyon sorunu yaşadı.

Haberin Devamı

Oysa geçen hafta oturup onunla bir toplantı yaptık. 7’inci sınıfın zor olduğunu, buna hazırlanması gerektiğini, büyüdüğünü ve yeni bir dönemin başladığını aktardık. Kendisine bir program yapmasını istedik. Bu programda mutlaka eğlence ve dinlenmeye zaman ayırmasını ama tekrar ve kitap okuma için de mutlaka takvimde yer almasını önerdik.

Tahmin ettiğimiz gibi eğlence ve dinlenme zamanı büyük, çalışma zamanı küçük dilimlerle olan bir takvimi karşımızda bulduk. Buna uyarsa yine de sorun yok. Programın ne kadarına sadık kalacağını tahmin ediyorum, ama hadi şimdiden suçlamayayım.

Bütün bunlara bile razıyım. Göreceğiz bakalım.

Aman siz siz olun okulların açılmasına iki hafta kala çocuğunuzu hazırlayın. Şimdiden yarım saat yarım saat geriye doğru gelin. Okul zamanı takvimine çocuğu alıştırın, yoksa ilk gün çekilmez oluyor.

Şimdiden birlikte bir program yapın. Ama, programı siz hazırlamayın. Bırakın o hazırlasın. Çünkü, kendi hazırladığı programa uyması daha kolay olur. Zaman dilimlerini kendine göre ayarlasın ve bırakın benimki gibi eğlence ve dinlenme zamanı fazla olsun. Çünkü öyle rahat ediyorlar. En önemlisi de o zaman kendilerini daha iyi hissediyorlar.

Okula başlıyorlarsa ya da bir üst sınıfa geçiyorlarsa karşılaşabilecekleri konusunda onları korkutmadan ufak ipuçları verin. Sürprizlerle karşılaşmasınlar. Arkadaşları değişecekse, yeni öğretmenleri gelecekse mutlaka bunları aktarın.

Bence yararlı olur.