Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Müjde SBS Kalkıyor

Bakan Çubukçu sözünde durursa artık çocuklarımız hafta sonları dershane kapılarında, özel hocalarda değil, yaşlarının gereği olan oyunda, ya da farklı etkinliklerde yer alacak.

Haberin Devamı

Türkiye Özel Okullar Birliği’nin Antalya’da üç gün süren önemli bir toplantısı vardı. Konu “Beyin”di, ama eğitime dair her şey konuşuldu.

Toplantının açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yaptı. Çubukçu ile Antalya’da görüşme fırsatım oldu. SBS’nin kaldırılması için çok çaba harcayan bir gazeteci olarak, Bakan Çubukçu’yu görünce yine aynı konudan konuştuk.

Daha önce Çubukçu ile her karşılaşmamda, “Oğlumun size selamı var. Ne olur SBS’yi kaldırsın diyor” diye söze başlıyordum. Beni görünce Çubukçu, “Oğlunuz mutlu mu?” dedi ve arkasından “Belki ilköğretim 8’inci sınıfta da sınava girmeyecek” deyince ne diyeceğimi şaşırdım.

Uzun uzun sohbet ettik. Sonunda müjdeyi aldım, SBS tamamen kalkıyor.

Sınavdan Rant Sağlayanlar Tarihe Gömülecek!

Haberin Devamı

Bakan Çubukçu sözünde durursa artık çocuklarımız hafta sonları dershane kapılarında, özel hocalarda değil, yaşlarının gereği olan oyunda, ya da farklı etkinliklerde yer alacak.

Onları yarış atı olarak koşullandıran ve sırtından rant sağlayan bazı öğretmen, okul, dershane ve “koç!”lar tarihe gömülecek. Çok değil 3-4 yıl sonra bu kabustan çocuklarımız kurtulacak.

Şimdi kafanızda herkesin hücum ettiği okullara nasıl girilecek sorusu var biliyorum. Onu da sordum.

Öncelikle yabancı özel okullar henüz kararını vermemiş. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan’ın harika bir fikri var. Ben çok beğendim, eminim sizlerin de hoşuna gider.

Buna göre öğrenciler son sınıfta genel kültür sorularını içine alan bir genel sınava girecekler. Bu sınav yılda birkaç kez yapılacak. Öğrenciler dilediği kadar bu sınava girecek, bu sınavlardan aldığı en yüksek puanı geçerli olacak. Okullar öğrenci seçerken de önce puanı alacaklar. Daha sonra da öğrencinin o güne kadar yaptığı sosyal sorumluluk projelerine, sanat, spor ve müzik alanında yaptıklarına, kendini nasıl geliştirdiklerine ve de sıkı durun hayallerine bakacaklar.

Eleme Değil, Bilgi Ölçülecek

Galatasaray ve İstanbul Lisesi gibi gözde devlet okulları da dijital ortamda yapılacak sınavların ortalamasına göre öğrenci kabul edecek. Ancak bu çalışmanın detayları henüz belli değil. Anladığım kadarıyla da dijital sınav da eleme değil, öğrencinin neyi, ne kadar bildiğini ölçecek. 

Haberin Devamı

Umarım bütün bunlar daha kısa sürede gerçekleşir. Artık, birileri çocuklarımızın üzerinden elini çeker. Sınav odaklı değil, sanatçı, sporcu, müzisyen ve duyarlı çocuklar yetiştiren bir eğitim sistemimiz olur. Sizi bilmem ama ben çok umutlandım.