Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Kızlar geleceğimiz

Oğlum dünyaya gelmeden önce, hamile kaldığımda bile hep kız çocuk özlemi çektim. Kızları çok severim. Onların ne yapıp edip kendini sevdirdiğini, cilvelerle, seslerle, giyimleriyle, sevimlilikleriyle anne babaların gönlünde taht kurduklarını tanıklık etti

Haberin Devamı

Oğlum dünyaya gelmeden önce, hamile kaldığımda bile hep kız çocuk özlemi çektim. Kızları çok severim. Onların ne yapıp edip kendini sevdirdiğini, cilvelerle, seslerle, giyimleriyle, sevimlilikleriyle anne babaların gönlünde taht kurduklarını tanıklık ettim. Ne kadar zor olsa da, yetişkinliklerinde en çok anne babaya sahip çıkıp, onlara yarenlik edenlerin de nedense kızlar olduğunu düşünürüm. Yanlış anlamayın erkekleri hiçe saymıyorum ama onların mesafeli duruşları, biraz daha soğukkanlı olmaları karşısında kızların sevecenlikleri, tezcanlılıkları hep hoşuma gitmiştir.

8 Mart Kadınlar Günü’nü de işte bu nedenle çok önemsiyorum. Kızların okumasını, eğitilmesini çok ama çok zaruri görüyorum. Bir çocuğu yetiştirenin, aileye şekil verenin her zaman kadınlar olduğunu düşünüyorum. Onlar ne kadar bilinçli, ne kadar eğitimli olursa gelecek de o kadar parlak, aydınlık olur.

Ben de bu yaşıma kadar çevremde okutulmayan kızlar için mücadele verdim. Okuldan alınan ya da okutulmak istemeyen, evlendirilmeye hazırlananlara hep karşı çıktım. Bazılarına burs verdim, bazılarının bizzat velisi olup, okula kaydını yaptırdım. Aileleriyle saatlerce, günlerce sohbet edip, ikna ettim, sorumluluğu üstüme aldım. Maddi, manevi yanlarında oldum. Biyolojik olarak bir oğlum olmasına rağmen, şimdi böyle birçok kızım var.

Kızlar ortaöğretimde okuldan ayrılıyor

Haberin Devamı

Ama Türkiye’ye bakınca 32 bin kız, 20 bin erkek olmak üzere 52 bin çocuk hala akranları gibi okula gidemiyor, hayatın gerisinde kalıyor.  2011-2012 öğretim yılında ortaöğretimde bulunan 4 milyon 756 bin 286 öğrencinin 2 milyon 229 bin 730'unu kız öğrencilerden oluşuyor. Binlerce kız çocuğu ilköğretimden sonra eğitim hayatından ayrılıyor.

İşte bu tablo varken, 4+4+4 konuşulurken kızların eğitimi için her birimizin ayrı mücadele etmeliyiz. Önce işe çevremizde başlamalıyız. Durumu iyi olanlar apartman görevlisinin, yardımcısının kızını okutması için destek versin. Ekonomik durumuna güvenmeyenler hiç değilse onların derslerine yardım etsin. Unutmayın bir kız yarın anne olacak, bir nesil yetiştirecek.