Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Kılık kıyafet yönetmeliği-2

Gelişmiş ülkelerde tek tip kıyafet veya önlük gibi bir kıyafet zorunluluğu bulunmadığı söylense de özellikle Avrupa’da tek tipe dönüş var.

Haberin Devamı

Kıyafet konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekçesi “dünyada tek tip kaldırıldı” oldu. Evet birçok ülkede kaldırıldı, ama geri dönülüyor da.

Gelişmiş ülkelerde tek tip kıyafet veya önlük gibi bir kıyafet zorunluluğu bulunmadığı söylense de özellikle Avrupa’da tek tipe dönüş var.

İngiltere’de okul üniforması benimsenmiş durumda. Burada birçok özel ve devlet okulunda üniforma kuralı uygulanıyor. İtalya ve Almanya okul üniformasına soğuk bakıyor. Çok az sayıda okulda var. Avustralya’da neredeyse okulların tamamında üniforma bulunuyor. Kanada’da okul üniforması zorunluluğu yok.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı her ne kadar öğrencilerde sevinç yaratsa da aileler ve eğitimciler bölünmüş durumda. Bazı eğitimciler tek tipin kaldırılmasını türbana doğru bir adım olarak nitelendirirken bazıları da bu durumun öğrenciler arasında statü çatışması getireceğini, marka bağımlılığını arttıracağı düşüncesindeler.

Haberin Devamı

Yeni yönetmeliğe olumsuz bakanlar bakın neler düşünüyor?

-Veli ve öğrenciler buna hazır değil

-Fakir-zengin ayrımı doğurur

-Serbest kıyafette güvenlik sorunları artacak.

-Başörtüsünü zorunlu yapmak istiyorlar

-Her öğrencinin kimlik taşıması ve göstermesi gerekecek. Okul güvenliği zorlanacak.

-Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı simgeleri taşıyan giysiler rahatlıkla giyilebilecek.

Yönetmeliğe olumlu bakanlar ise şöyle düşünüyor:

-Geç kalındı, çoktan değiştirilmeliydi

-Tekstil artık çok ucuzladı. Herkes kesesine göre giyinebilir.

-Çocuklar böylece kendini daha mutlu hissedecek.

-İmam Hatip'teki kızların saçlarını kapaması iyi oldu.

Bu tartışma uzayıp gider, ama asıl sorunlar yönetmelik uygulanmaya başlayınca ortaya çıkacak. Bunun devamı da gelecek. Sadece öğrencilere değil, öğretmenlere de bu yönetmelik uygulanacak.