Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Karneli Hafta

Çocuğu ilköğretim 1,2 ve 3’üncü sınıfa gidenler için sorun yok. Notlar o dönem pek anne babanın ilgisini çekmez. Hep şikayetler sınıfa uyumda, ödev yapmamakta, ders dinlememekte olur.

Haberin Devamı

Zor bir haftaya giriyoruz. Neden mi? Karne dönemi de ondan.

Çocuğu ilköğretim 1, 2 ve 3’üncü sınıfa gidenler için sorun yok. Notlar o dönem pek anne babanın ilgisini çekmez. Hep şikayetler sınıfa uyumda, ödev yapmamakta, ders dinlememekte olur. Ama dördüncü sınıf öyle mi? Sınavlar, başarı başarısızlıklar işte bu sınıftan sonra başlar. Hele o karşılaştırmalar yok mu? Çocuklar kaçacak delik arar. Kimi zaman sınıf arkadaşı, kimi zaman yakın bir akraba, kimi zaman da üst komşu. Daha da beteri var. Anne baba kendi öğrencilik yıllarındaki notlarla çocuğunu karşılaştırır. Kardeşleri saymıyorum bile.

Yapmayın anneler babalar. Lütfen yapmayın. Çocuğunuzu ne kardeşinden, ne komşusundan, ne de sınıf arkadaşından soğutun. Kuzenini, kankasını birbirine düşman etmeyin. İçten içe birbirlerinden nefret ettirmeyin.

Haberin Devamı

Pazarlıklar Yapılıyor, Vaadler Sürüyor

Notlar ne sizin, ne de çocuğunuzun hayatının en önemli noktası olmasın. Ne desem boş. Biliyorum evlerde telaş şimdiden başladı. Karnenin alınacağı Cuma günü iple çekiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın e-okul sitesi tıklanıp duruyor. Son notlarla ince hesaplar yapılıyor. Çocukla konuşmada söz sonunda cezalar ve ödüller üzerine geliyor. Vaadler veriliyor, pazarlıklar yapılıyor, ufaktan ufağa tehditler savruluyor. 

Biraz olsun kendinizi sorgulayın, verdiğiniz okulu, öğretmenin öğretmeyi sevdirip sevdirmediğini inceleyin. Neden öğrenmekten hoşlanmadığını, dersleri neden sevmediğini, çalışmayı neden istemediğini oturup onunla konuşun.

Üzerinize düşenlerin ne kadarını yaptınız? Onu öğrenmenin hazzını ne kadar yaşattınız?

Her şey not değil, başarı değil.

Çocuğunuz sosyal mi, özgüveni var mı, kendini istediği zaman iyi ifade edip hakkını arıyor mu?

Geleceğin iş insanı, eşi, arkadaşı için bence bunlar daha önemli. Varsın notları düşük olsun, Matematik’ten zayıf alsın, Fen’den zar zor geçsin. Duyarlı, duygulu, pratik insan olsun.

Akademik bilgi nasılsa kazanılır, öğrenilir. Ama sorumluluk, duyarlılık, insanlık sonradan olmuyor. Bence en iyisi karnesi ne olursa olsun, siz bir de bu açıdan bakın. Çocuğunuz insanlık yönünden sınıfı geçmiş mi? Bunu sorgulayın!