Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Karne ve notlar

Yarıyıl tatili başlıyor. 15 gün boyunca çocuklar hem eğlenecek, hem de dinlenecek. Bazı çocuklar için kuşkusuz en zor gün Cuma olacak. Karnelerinde notları iyi olanlar için sorun yok ama olanlar için Cuma zor geçecek gibi. Bunun kanıtı da yapılan bir araş

Haberin Devamı

Yarıyıl tatili başlıyor. 15 gün boyunca çocuklar hem eğlenecek, hem de dinlenecek. Bazı çocuklar için kuşkusuz en zor gün Cuma olacak. Karnelerinde notları iyi olanlar için sorun yok ama olanlar için Cuma zor geçecek gibi. Bunun kanıtı da yapılan bir araştırma.

Uğur Dershaneleri Rehberlik birimi bu durumu göz önüne alarak öğrencilere bir anket yaptı. SBS ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere karneler hakkındaki görüşleri ve ailelerin karne beklentilerine yönelik sorular sordu.

Sonuç beklendiği gibi. Öğrenciler karne gününün gelmesini istemiyor. Üstelik karnesini iyi bekleyen öğrenciler için de aynı kaygı var.

Öğrencilerin % 68’i bu günün gelmesini bir türlü istemiyor. Nasıl istesin ki? Buna göre karnesi kötü gelen öğrencilerin ailelerinin %39’unun ailesi tepkisiz, %55’inin ise cezalandırıcı yönteme başvurduğu aktarılıyor. En iyi ihtimalle aileler bir süre çocuklarıyla iletişimi kesiyorlar. Öğrencilerin ise bu süreçte ailelerinden tek beklediği şey anne babalarının kendilerine güvenmeleri.

Haberin Devamı

Rehberlik Koordinatörü Gökşen Saçaklı, bakın ailelere ne uyarılarda bulunuyor:

• Başarısı beklenilenin altında olan öğrencilere karşı aileler çok dikkatli davranmalı. Yarıyıl tatilini öğrenci için ceza günlerine dönüştürmek, şiddet uygulamak ya da psikolojik olarak baskı altında tutmak onları başarısızlığa sevk edecektir.

• Unutmayın karne, sorgulama değil değerlendirme aracıdır. Birçok etkeninin çocukların karne notlarına doğrudan etki ettiği de unutulmamalıdır. Bu etkenler karneye yansıyan rakamların bizlere anlatamayacağı nedenler olabilir.

• Karnenin içinde, çocukların okul ve sorumlulukları konusunda nasıl eğitildikleri; motive edilip edilmedikleri; arkadaş ve aile ilişkileri; yetenekleri ve becerilerini aşan ilişkiler bakımından zorlanıp zorlanmadıkları; dönem boyunca gerek okulda, gerekse evde yaşadıkları; birey olarak yaşıtlarından farklı özelliklerin dikkate alınıp alınmadığı; içinde bulunduğu yaş dönemine ait sıkıntıları aşmada yeterli yardım alıp, almadığı vs… görüldüğü karnedeki notların tamamı çocuklara ait notlar değil.

Haberin Devamı

Öğrenciler ne yapmalı?

• İlk gün dinlenin.

• Mutlaka çalışma planı yapın.

• Eksikleri belirleyin.

• Hedeflere ne kadar yaklaştığınızı hesaplayın.

• Yaptığınız hata ve doğruları alt alta yazın.

• Anlamadığınız, takıldığınız konularla yüzleşin. Eksiklerinizi tamamlayın.