Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Karne Çocuğun mu, Ailenin mi?

Karne sadece ve sadece bilgi konusundaki eksikleri gösteren bir değerlendirme notudur. Bu notla çocuğunuza karşı tavrınızı değiştirmeyin, kişiliğini ezmeyin. Zaten arkadaşları yapacağını yapıyordur...

Haberin Devamı

Karneler alındı. Biliyorum bazı evlerde sessizlik, bazılarında sevinç var. Bazılarında ise kıyametler kopuyor.

Kıyaslamalar, sözsüz baskılar, daha önce yapılanlar işaret parmağı sallanarak.

Bir bir haykırılıyor. Karne notu üzerinden çocuğun o güne kadar yaptığı hatalar tek tek sıralanıyor.

Sizden ricam, ne olur bu kağıt parçasını abartmayın, büyütmeyin.

Karne sadece ve sadece bilgi konusundaki eksikleri gösteren bir değerlendirme notudur. Bu notla çocuğunuza karşı tavrınızı değiştirmeyin, kişiliğini ezmeyin. Zaten arkadaşları yapacağını yapıyordur. Takdir, teşekkür alan göğsünü kabartarak, ellerinde bu belgeleri sınıflarda, koridorlarda sallayarak yeterince baskı yapmıştır.

Hesap Sormayın, Emir Vermeyin

Eve başı öne geldiğinde siz ona destek verin. Nasıl iyi bir şey yaptığında gurur duyuyorsanız, kırık notlar karşısında da sorumluluğu paylaşın.

Haberin Devamı

Bu konuda ne olur bir süre konuşmayın. Sabırla bekleyin. Taa ki hazır oluncaya kadar. Hazır olduğunda ya da desteğe ihtiyaç duyduğunda çalışma alışkanlıklarını, ortamını, sorumluluklarını birlikte gözden geçirin. Ama hesap sorar gibi değil, arkadaş gibi. Samimi olun. Emir kipi kullanmayın, suçlamayın.

15 gün boyunca birlikte program yapın fakat sakın ha derse boğmayın. Hele ders açığını kapatsın diye hocaları eve yığmayın, dershane kapılarında sıraya girmeyin.

Eğlenmesine, dinlenmesine izin verin. Hatta birlikte bir şeyler yapın.

Karne iyi olunca da abartmayın

Notlar kötü olunca durum böyle de, iyi olunca ne oluyor dersiniz?

Tam tersi durumda da yaptıklarınız çok önemli. Başarılıysa da göklere çıkarıp, abartmayın. Hediyeye boğmayın. Not odaklı olduğunuzu çocuğunuza göstermeyin. Pahalı ve abartılı ödüllerle şaşırtmayın. Ödülü hak ettiğine inanıyorsanız ve de ihtiyacı olduğuna eminseniz birlikte alışverişe çıkın. Tercihi ona bırakın, ama bu konuda da dikkatli olun. Ekonomik durumunuz ve o güne kadar çocuğunuza aldığınız hediyeler doğrultusunda bir şeyler alın.

Benim önerim en iyi hediye çocuğunuzla birlikte tatile çıkmak. Onu pahalı ve abartılı hediyelere boğmak yerine baş başa, dinlenerek, eğlenerek zaman geçirin.