Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Kankalar

Çocuğunuz 13’lü yaşlarda ise bakıyorum kankalar anne babaların önüne geçiyor. Bizim ergen irisi de aynı yaşlarda. Onun da kankaları var, ama ait olma ya da kankaya öyle sıkı sık bağlanma durumu şimdilik yok.

Haberin Devamı

Çocuğunuz 13’lü yaşlarda ise bakıyorum kankalar anne babaların önüne geçiyor. Bizim ergen irisi de aynı yaşlarda. Onun da kankaları var, ama ait olma ya da kankaya öyle sıkı sık bağlanma durumu şimdilik yok. Ama kız arkadaşlarının anneleriyle konuştuğumda bu duygunun daha ağır bastığını görüyorum. Üstelik kız arkadaşlar birbirini yönetiyor. Kızlardan biri baskın oluyor, diğeri üzerinde hakimiyet kuruyor, sonrasında onun istekleri ve liderliğinde arkadaşlık yürüyor. Kiminle arkadaşlık edilecek, nereye gidilecek, hatta ne yenilecek lider kız arkadaş karar veriyor.

Bir arkadaşımın kızı da aynı durumda. Kızı sınıf arkadaşısının yörüngesine girmiş. Ama o da kızını arkadaşından hemen koparmak yerine kendisinin hataları görüp, kullanıldığını anlamasını istiyor. Bütün programları yapan, kızının arkadaşlarına dahi müdahale eden bu arkadaş şimdilik yaz boyunca uzaklaşma planları yapıp, önümüzdeki dönem ondan kopması için haince planlar yapıyor. Ama kızının arkadaşı da boş durmuyor. Bunu fark etmiş olmalı ki annesinden kızını uzaklaştırmaya annesinin ne kadar baskıcı ve eski kafalı olduğundan söz edip duruyormuş. Bütün bunlara karşı anne, kızıyla aynı yaşta olmasına karşın bu kadar planlı ve bencil rakibine karşı sabırlı. Sonunda kendisinin kazanacağından emin. Ama kızının ondan ayrılığının ani değil, sessiz ve sakince olmasından yana. Üstelik yaz tatili de fırsat.

Haberin Devamı

Şimdi bütün bunları dinleyince ve biraz da yakından izleyince gelecekte gençler için durum vahim demekten başka çare yok. Bazen de daha serinkanlı olup, nasılsa gelecekte bu tip insanlarla çok karşılaşacak, şimdiden mücadele etmeyi öğrenmesinde fayda var diyorum.
Kızlar giyim kuşam, gidilecek yer, hatta hatta tatil yapılacak yerler konusunda sadece arkadaşlara değil, ailelere de baskı yaparken erkekler biraz daha rahatlar. Onlar için bir iki playstatation oynayacak “kanka”, bir şort ve terlikle tüm yazı geçirebilirler.

Bizimkini çaktırmadan takip ediyorum muhabbetleri oyun, gidilecek dershane ve uzun bacaklı ve güzel yabancı müzisyenlerle mankenler üzerine. Şimdilik dedikodudan hoşlanıyorlar ama pek yapmıyorlar. Ama yakındır. Kız arkadaşlarının zaman zaman onlara da hükmetme ve programlarını dayatmalarına sessiz kalıyor, bazen de iyi kanka oldukları zaman onlardan bağımsız program yapıyorlar.

Haberin Devamı

Yaşlar ilerleyince kızlar ve erkekler arasındaki tarz farklılığı da bariz ortaya çıkıyor.