Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Kahvaltı Şart

Çalışan bir anne iseniz, sabah erken çıkmanız gerekirse ya da biraz rahatınıza düşkünseniz kahvaltıyı geçiştirirsiniz. Hele bizdeki gibi akşamları yatmak istemeyen, sabahları yatağa yapışan bir çocuğa sahipseniz işiniz daha da zor.

Haberin Devamı

Çalışan bir anne iseniz, sabah erken çıkmanız gerekirse ya da biraz rahatınıza düşkünseniz kahvaltıyı geçiştirirsiniz.

Hele bizdeki gibi akşamları yatmak istemeyen, sabahları yatağa yapışan bir çocuğa sahipseniz işiniz daha da zor.

Akşamdan menüyü alır, geceden sosisli börekleri üşenmeden hazırlar. Hatta bal kaymak siparişleri için gece yarıları market arayışlarım da gözümde büyümez. Ama sabah olup da tabaklara dokunulmadan kalkıldığında önce sinirlerime, sonra da kendime hakim olmakta güçlük çektiğim anlar beni çileden çıkartır.

Ama durun, pes etmeyin. Çocuğunuz bizdeki gibi ergen irisi de olabilir, sevimli bir yumurcak da. Zaten amacı böyle yaparak sizin bir daha o masayı hazırlamamanızdır. Onun hedefini tam 12’den vurmaması için yenilmeyin.

Haberin Devamı

Siz siz olun sesinizi çıkarmayın ve ona kahvaltısını yapması konusunda telkinlerde bulunun. Onun siparişleri yerine kendi siparişlerinizi masaya koyun. Daha az yorulduğunuz için, daha az sinirleneceksiniz. Ben denedim, öyle oldu. Ne olursa olsun sabahları mutlaka boğazından bir şeyler geçmesi için çaba harcayın. 

İyi Uyusun, Mutlaka Kahvaltı Yapsın

Dikkat ettim bizimki ne zaman uykusunu almasa ya da kahvaltıyı geçiştirse, yiyormuş gibi yapıp yemese girdiği sınavlarda her zaman daha düşük not alıyor. Üstelik o gün mutlaka gergin ve sinirli oluyor. Cem'e has bir özellik sanırdım. Meğerse bütün gelişme çağındaki çocuklarda aynı tepkiler oluyormuş.

İngiltere’de 1 milyonu aşkın çocuk üzerinde yapılan bir araştırma beynin gelişiminde kahvaltının rolünün büyük olduğunu gösterdi. Bu araştırmaya göre aç karnına okula giden çocuklar hırçınlık, derse odaklanmama ve dahası davranış sorunları yaşıyor. Mide ağrısı, baş ağrısı da cabası.

Akranlar Birlikte Kahvaltı Yapınca İştahları Açılıyor

Bu duruma çözüm bulan özel okullardan bazıları sabahları kahvaltı veriyor. Erken saatlerde evlerinden çıkıp yollarda servis içinde perişan olan öğrenciler öğretmenlerinin gözetiminde kahvaltı yapıyor. Hem evde annesine naz eden, yemek yeme konusunda sorun çıkaran öğrenci, okulda arkadaşlarıyla kalabalıkta ister istemez yiyiyor, hem de saat biraz daha geç olduğu için iştahı açılıyor.

Haberin Devamı

Ama okulda da kahvaltı yapmıyorsa çocuğun durumu perişan. Dersi anlama, izleme ve öğrenme sorunu yaşıyor demektir.

Uzmanlar okula giden çocukların üç ana öğünü sabah, öğlen ve akşam mutlaka yapması gerektiği düşüncesinde. Dengeli beslenme ve süt ürünleri, tahıldan, sebzden artık söz etmiyorum. Sadece karnını doyursun yeter.

Bunun için öğretmenleriyle işbirliği yapın. Yeme sorunu olduğu konusunda onları uyarın. Hatta rehber öğretmene başvurun. Zaman zaman görüşmelerinde beslenmenin önemine değinmesi işe yarayabilir.