Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

İnsan hakları ve çocuk

Birinci sınıfta olan ve kolejde okuyan oğlumu ara tatilde misafir öğrenci olarak devlet okuluna gönderdiğimde gerçekle yüzleşmişti.

Haberin Devamı

Birinci sınıfta olan ve kolejde okuyan oğlumu ara tatilde misafir öğrenci olarak devlet okuluna gönderdiğimde gerçekle yüzleşmişti.

20 kişilik sınıftan çıkıp 60 kişilik sınıfta ders dinlemenin, teneffüste onlarca çocuk arasında bir alt kata gitmeyi başarmanın ne kadar zor olduğunu bizzat yaşayarak öğrenmişti. Kendisinden farklı şartlarda eğitim gören akranlarıyla biraz da olsun empati kurabilmişti.

Arabanın camını silen Roman çocuğun elleri günlerce gözünün önünden gitmemiş, kaldırım kenarında dilenen ayakları kesik adamın öyküsünü merak etmişti. Bir yaz tatilinde Doğu Anadolu’dan gelen İstanbul Türkçesi'nden farklı konuşan Abdullah’ı ilk zamanlar yadırgadıysa sonrasında gayet iyi anlaşmıştı.

Haklarını gerektiği zaman aramayı, kendisinden farklı olana saygı duymayı, asla insanları dış görünüşleriyle değerlendirmemesini her fırsatta kulağına fısıldadık. Şimdi 13 yaşında ve bu konuda akranlarından çok daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Gerçi okulu da sadece bize değil, öğrencilerine de bu konuda çok destek verdi. Gerek okul içinde, gerekse dışında düzenledikleri kampanya ve etkinliklerle önce çocuk, sonra insan hakları eğitimi pekiştirildi.

Bu arada söylemekte yarar var. Milli Eğitim Bakanlığı bütün ilköğretim 8’inci sınıflarda Vatandaşlık Bilgisi ve İnsan Hakları Dersi’ni zorunlu kıldı. Ancak, ülkemizin malum sorunu Seviye Belirleme Sınavı (SBS) nedeniyle birçok okul bu dersleri sınava hazırlama olarak uyguluyor.

Yani kağıt üzerinde olan ama uygulamada ne yazık ki pek de yapılmayan bu ders aslında diğer derslerden, sınavdan daha önemli. Ama gelin bunu yarışan okul yöneticilerine, velilere anlatın.

Her neyse bu hafta çok önemli. Çünkü, 10 Aralık Birleşmiş Milletler Örgütü “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”nin kabulu nedeniyle “İnsan Hakları Haftası” olarak kutlanıyor.

İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayrımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek amacıyla okullarda birçok etkinlik düzenleniyor.

Benim önerim hiç değilse bugün çocuklarınıza önce kendini tanımayı, haklarına sahip çıkmayı ve ötekine ne olursa saygı duymayı öğretin, ya da biraz olsun düşündürün.