Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Ev ödevleri yasaklansın

Bizde en fazla ödev veren öğretmen velilerin gözünde en makbulü. Yani ödev vermeyen öğretmen birçoğumuza göre ilgisiz, iyi öğretmen değil.

Haberin Devamı

Ne olduysa OECD’nin raporundan sonra oldu. Eğitim eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkelerin başında gelen Fransa, bu duruma son vermek için okullarda ev ödevlerini yasaklama kararı aldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Holande, eğitim reformu paketi çerçevesinde okullarda ev ödevlerini yasaklamaya hazırlanıyor. Eğer Hollande’ın dediği olursa artık okullarda ev ödevi verilmeyecek. Hollande, bu açıklamayı Sorbonne Üniversitesi’nde yaptı. Yani dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak gösterilen bir mekanda.

Peki Fransa’da durum bu da, bizde nasıl?

Bizde en fazla ödev veren öğretmen velilerin gözünde en makbulü. Yani ödev vermeyen öğretmen birçoğumuza göre ilgisiz, iyi öğretmen değil. Hala ev ödevinin eğitime katkıları tartışıladursun ben öncelikle ödevlerin tamamının çocuklar tarafından yapılmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Biz 40’lı yaşları bırakın, daha genç olanlarımız hafızalarını bir yoklasın bakalım, annesinin babasının ya da diğer yakınlarının yaptığı ödevi okula götürmeyenimiz var mı? Bence yok. Mutlaka bir projeyi, bir ödevi akrabamız olmasa da bir komşumuza yaptırmadık mı? Ee ben ne anladım bu ödevden? Peki, yakınlarımız yapıyor da öğretmenler bunların çocukların elinden çıkmadığını anlamıyor mu? Anlıyor anlamasına ama onlar sadece yapılanın güzel olup olmadığına, sergilenmeye değer olup olmadığına bakıyor.

Bu konuda önceki yıllarda çok yazı yazdım. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje ve performans ödevlerinin evde yapılmasını eleştirdim. Allahtan Bakanlık önemli bir adım attı, bu tür ödevlerin evde değil, okulda yapılması kararını aldı. Ama kim dinler? Hala birçok okulda öğretmenler bu ödevleri eve veriyor.

Bu arada ödevlere tamamen karşı değilim. Ödevlerin gün içinde öğrenilen konunun bir tekrarı olduğunu, öğrenmeyi ölçtüğünü de düşünüyorum. Fakat bu ölçüm gerçekten yapılmıyor. Yani hangi öğretmen ödevlere tam anlamıyla kontrol edip (öğretmenin tek tek kontrol etmesi de zor. Bugün 100 öğrencisi olan öğretmen nasıl yapabilir, o ayrı tartışma konusu!) çocukların öğrenemediklerini anlayıp, o gün konuyu tekrar ediyor?

Yıllarca oğlumla ödev konusunda hep karşı karşıya geldik. Üstelik öyle çok ödev veren bir okulda eğitim almadığı halde. Ama sayfalar dolusu ödevle eve gelip, saatlerce odaya kapanan başka akranlarını görünce her seferinde annelere de, çocuklara da acıdım. Hoş o anneler bu ödevlerin iyi öğretmenler tarafından verildiğini, eğitimi pekiştirdiğini inanarak, gizli gizli gururla anlatıyorlardı ya!

Her neyse, ödevler çocukların kapasitesi, zamanı ve kabiliyetlerine göre verilmeyince ki, genelde öyle olmuyor bence toptan kaldırılsın daha iyi. Anne babanın zoruyla, hatta elleriyle yapılan ödevler verilmesin, çocuklar eğitimden soğumasın.