Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Ev ödevi

Benim eğitimcilere önerim ne olursa olsun öğrencilerde merak uyandıracak ve ilgilerine uygun ödevler vermeleri.

Haberin Devamı

Oldum olası evimizde bir “ev ödevi” kavgası yaşanır durur. “Hadi”lerle başlayan, gittikçe artan volümle yükselen ikazlar, kapıların çarpılması ve “of, puff”larla sona erer. Her zaman bu gerilimin galibi ben gibi gözüksem de aslında bizim ergen irisi olur.

Oldum olası haz etmez bu ödevlerden. Hani hoşuna giden ödevler yok değil. Bazen gelir gelmez, çantayı bir kenara atar, odasının halısına serilerek zevkle yapar. Ama bu anlar yılda bir ya da birkaç keredir.

Sanırım bu ödevler konusunda ailede anne babalardan çok okulda öğretmenlere çok şey düşüyor. Verilen ödev kısa ve anlamlı olmalı, çocuklarda heyecan yaratmalı, nasıl anlatayım öğrenmeyi daha keyifli hale getirmeli. Sonrasında mutlaka ve mutlaka kontrol edilmeli. Ödevi verip, kontrol edilmiyorsa çocuk da nasıl olsa “öğretmen bakmıyor” diye yapmıyor, yapmadıkça bu alışkanlık haline geliyor.
Ayrıca gerçekten çocukların kapasitesine uygun yapılmalı. Anne babaya yaptırılan ödev geri çevrilmeli. Bütün bunlar da tekrar tekrar kontrolden geçiyor.

Haberin Devamı

Biliyorum eğitimciler şimdi ev ödevinin “öğrencilerde sorumluluk duygusunu arttırmak, okulda öğrenilenleri tekrar etmek ve pekiştirmek” amacıyla verildiğini söyleyecekler. Ancak, öğrencilerin yüzde kaçının bu amaca uygun olarak ödevi yaptığını anlamak için de alim olmaya gerek yok.

Çevremdekilerle bu konuda çok sık konuşuyor, şikayet de alıyorum. Ödevler ya anne baba zoruyla yapılıyor, ya da baştan savmak için bir iki çiziktiriliyor. Serviste ödev yapan, teneffüste son dakika yapmış gibi görünmek için birkaç soru çözen de yok değil.

Bu konuda eğitimciler öğrencilerin iyi plan ve program yapması gerektiğini savunuyor. Ama günümüzde televizyon, iPad, playstation ve bilumum teknoloji aletleriyle donanan, lisede sokağı ve hayatı keşfeden, alışveriş merkezlerinde buluşma seansları düzenleyen öğrenciler için daha cazip yollar bulunması şart.

Bütün bunlardan ev ödevine karşı çıktığımı sanmayın. Sadece gerçek hayatta nasıl yapıldığının perde arkasını vermeye çalışıyorum. Tabii ki ödev yararlı ve gerekli ama dozunda ve amacına uygun verilirse…

Haberin Devamı

Benim eğitimcilere önerim ne olursa olsun öğrencilerde merak uyandıracak ve ilgilerine uygun ödevler vermeleri. Ailelerle işbirliği yapılsın ve çocuklara ödevin amacı iyi anlatılsın ki eve gittiklerinde bunu yapabilsin.

Tabii eğitimciler dışında ailelere de iş düşüyor. Baskıcı olmak yerine, çocuğun zaman planlaması oluşturulmasında ona destek vermek en iyi yöntemlerden biri olabilir. Özellikle anneler size sesleniyorum asla ve asla onun ödevini yapmayın. Ödev yapma konusunda küçük bir çabası da varsa onu takdir edin.