Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Etiketlenen Çocuklar

Akademik odaklı olduğunu iddia edip, küçücük çocukları bu yarışa sokanlara kıl oldum.

Haberin Devamı

Uzun yıllar eğitim yazarlığı yapan biri olarak başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’deki birçok eğitim kurumunu yakından tanıyorum. Hepsine bizzat gitmesem de, gelen okuyucu mektuplarındaki beğenilerden ve eleştirilerden birçoğu ile ilgili az çok fikrim var. Ayrıca eşim de eğitimci.

Oğlum 3 yaşına geldiğinde biz okul arayışına girdik. Başta oturduğumuz yer olmak üzere İstanbul’da birçok semtte okul aradık. Yaklaşık 20 okul gezdik. Tabii veli olarak ilginç tecrübeler yaşadık.

Daha 3 yaşındaki çocuğa yoga yaptırma, matematik dehası yetiştirme konusunda iddialı olanlarını da tanıdık, bilmem ne yöntemiyle yetiştireceğine kadar kendine güvenene de rastladık. Oysa bizim istediğimiz, bir okuldan beklediğimiz tek şey vardı. Hijyen, güvenlik ve de en önemlisi yaşına uygun bir eğitim.

Haberin Devamı

Büyük ümitlerle kapısını çaldığımız okullardan pişmanlık içinde ayrıldık.

3 Yaşındaki Çocuk Sınava Alınır mı?

3 yaşındaki çocuğu mülakata alana da, sınava sokarak kabul etmek isteyenlere karşı çıktım. Daha küçücük çocuğun neye göre sınava, mülakata alındığını kabullenemediğimden geriye döndüm.

Kabul ediyorum. Her çocuğun gelişimi ve öğrenme hızı farklıdır. Ancak bunu sınavla ya da mülakatla yapmanın, çocuğu o strese sokmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Çocuğun gelişimini gözlemleyerek okula alabilirler ama bu bir sınav havasında olmamalı.

Çocuğu Oyundan Koparıp, Kitaba Boğmayın

Akademik odaklı olduğunu iddia edip, küçücük çocukları bu yarışa sokanlara kıl oldum. 3 yaşındaki çocuğa 6 yaşındaki çocuğun sorularını sorup kendilerince değerlendirme yapanlar benim tecrübeme, birikimime ters geldi.

Böyle olan okulların daha çocuğu okula almadan etiketlediğini düşündüm. 20 dakikalık, 1 saatlik görüşme ile mi çocukları anlayacaklarını hep merak ettim. Bana göre gelişim problemi olmayan her çocuk kurumlara rahatlıkla alınmalı. Her çocuk her alanda muhteşem gelişmeler gösteremez.

Görüştüğüm bir anaokulu müdürü “Senin çocuğunu kabul etmiyoruz” diyerek gönderilen ailelerin kendilerini suçlu hissedip çocuklara baskı yaptığını anlattı. Bu çocukların en değerli öğrenme ortamı olan oyundan ayrılarak sözde eğitim kurumunun önerisi ile materyaller ve çeşitli gelişim kitapları ile çalıştırıldığına üzülerek tanıklık ettiğini söylerken, gözleri doldu.

Ciddi gelişim problemleri olanlar hariç hiçbir çocuğun hazır olmadan oyundan koparılarak “akademik gelişim” adı altında birtakım eğitimlere zoraki yönlendirmesine hep karşı çıktım. Böyle düşünen kurumları da, yöneticileri de hep eleştirdim.

Haberin Devamı

Öncelikle çocuğu çocuk olarak kabul eden, ona saygı duyan, oyun ortamından koparmadan öğretim yapan kurumları ise hep destekledim.

Eğer çocuğunuza okul arıyorsanız, gelecekte vermeyi düşünüyorsanız tercihinizi bence çocuğunuzdan yana kullanın.

Birtakım havalı şeyleri öne alan, bunları öğretiyorum iddiasında olanlardan uzak durun.