Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Ergenlik ve sınav

İtiraf ediyorum bu aralar yüreğim ağzımda yaşıyorum. Bu gidişatın sonu flörte gider de, olur da aşık olursa yandım.

Haberin Devamı

Bizimkine boşuna ergen irisi demiyorum. Boy aldı başını gidiyor, ayaklar küçük tekne misali süzülüyor. Hızla büyümenin getirdiği sorunları yaşıyor. Çatışma tavan yaptı. Hiç bir şeyi beğenmiyor, sürekli kendini inceliyor, akşam giymek için koyduğu kıyafeti, sabah değiştiriyor.

Parfümler, deodorantlar çantada yerini aldı. Saçları uzadığını biz değil, artık o önce farkediyor. Aynanın karşısındaki süre arttıkça artıyor. Magazin eklerini okumakla gazetelere başlıyor. Modayı takip ediyor. Sıradan değil, kızların gözüyle beğenilecek kıyafetleri seçmeye özen gösteriyor. Alışverişte kendisi karar veriyor. Bizzat giyiniyor, deniyor ve öyle alıyor. Berberini de, giyineceği mağazayı da kendisi seçiyor.

İtiraf ediyorum bu aralar yüreğim ağzımda yaşıyorum. Bu gidişatın sonu flörte gider de, olur da aşık olursa yandım. Her SBS annesi gibi dersleri bir kenara bırakıp, dünya gerçekleri ile başbaşa kalır da hormonları baskın çıkarsa diye kaygılanıyorum. Aslında bu durumu kendim de kabullenemiyorum, yakıştıramıyorum. Laf aramızda etrafta bu durumda olan çocukları görünce, üstelik böylesi hissi durumları pek de hoş karşılayan ben, iş ergen irisine gelince nedense panikliyorum.

Haberin Devamı

Aslında suç benim değil, sistemin. Ne kadar eğitimli olursanız olun, bu çocuklar bu yaşta bunu yaşamalı diye düşünseniz de önünüzde gireceği sınav ve en önemlisi onun hedefleri olunca bu çelişkileri yaşıyorsunuz.

Ergen irisinin hedefleri büyük, çalışma isteği de var. Ama nedense bir türlü bu hedef ve istekleri harekete geçirmekte biraz yavaş davranıyor. Yani masa başına oturup, çalışmak zor geliyor. Dersi derste dinliyor, tekrarları es geçiyor, testleri ise zoraki yapıyor.

Şimdi bakmayın siz Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav kaldırılacak sözlerine. Ben inanmıyorum. İyi okullara girişin mutlaka bir formülü bulunur. İşin içinde eleme olduğu sürece sınav da olur. Merkezi sınav sistemi kalkar, yerine her okulun sınavı gelir. Test kalkar, yazılı olur. Yetenek ölçülüyoruz deyip eleme yapılır. Sonuçta çocukları seçecek, eleyecek bir sistem gelir. Ve çocuklar da bu zorlu yolda yaşaması gerekenleri yaşayamaz.

Haberin Devamı

Dilerim, Bakanlık sözünde durur da çocukları da aileleri de rahatlatır. Bu sınav belasından hepimizi kurtarır...