Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Dijital oyunlara karşı geleneksel oyunlar-1

Türkiye’de 20 milyon dijital oyun oynayan insan var. Bunların yaşı 7 ile 70 arasında.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Antalya’da Türkiye Özel Okullar Birliği’nin düzenlediği geleneksel toplantı vardı. Bu toplantıda eğitimde teknolojinin kullanımı konuşuldu. Teknolojinin eğitime katkıları ve yapılması gerekenler uzun uzun anlatıldı. Kuşkusuz benim en çok ilgimi çeken de Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı Mevlüt Dinç’in konuşması oldu. Dinç, ilginç bir sunum yaptı.

Dinç, tam 20 yıl yurt dışında yaşamış, bir üniversite mezunu olarak kablo fabrikasında çalışırken tesadüfen oyun sektöründe yerini alıp, oyun yazmaya başlamış. Ne o zaman, ne de şimdi hiç oyun oynamamış. Sonrasında Türkiye’ye döndüğünde ise bu konuda ilk adımı atıp, Ankara ile İstanbul arasında bürokratları ikna ederek bir federasyon kurmuş. Devlete bağlı bir dijital oyun federasyonu olunca insan ister istemez şaşırıyor. Aynı şaşkınlıkla kendisine soru sorduğumda cevabı, “Evet, sektör hızlı gelişiyor, müthiş panik var. Bütün bu bunlara cevap verecek, anne babaları bilinçlendirecek bir federasyon kurulsun istedim. Sektörden bile itirazlar oldu. Devlete bağlanmasını istemediler. Ben tam tersini savundum. Devlete bağlı olsun ki, yaptırım gücü olsun” oldu.

Haberin Devamı

Sıkı durun ilginç bir rakam verdi. Türkiye’de 20 milyon dijital oyun oynayan insan var. Bunların yaşı 7 ile 70 arasında. Sosyal mobil oyunlarında kadınlar, kızlar, anneler, babalar herkes var. Sosyal iletişim ağlarında bile bulunanların yüzde 80’i oyun oynuyormuş. Mevlüt Dinç, 2011’de kurduğu federasyonun başkanlığına geçtiğimiz Pazar Barış Özistek geldi.

Dijital oyunlarınlarda lisanslı bilgisayar oyuncusunda en alt sınır 6 olarak kabul edilmiş. Ama, Dinç’e göre 2 yaşındaki çocuklar bile oyun oynuyor. Federasyonun en temel amaçlarından biri de çocuklara uygun oyunların belirlenmesi.

Dijital oyunlar, çağımızın ihtiyacına cevap verirken, 3 yıl önce de İstanbul’da Çocuk Oyunları ve Spor Fedarsyonu oluşturuldu. Federasyon Başkanı Mehmet Mutlu’nun da amacı geleneksel çocuk oyunlarıyla günümüz çocuklarını tanıştırmak. Paylaşmayı, birlikteliği, hareketliği bu oyunlar sayesinde öğretmek.

Devam edecek...