Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Da Vinci Learning

Oğlum 4-5 yaşlarındaydı. Müthiş bir akademisyenle tanışmıştım. Prof.Dr. Nuray Sungur. Kafayı üstün yeteneklilere takmış, araştırmacı, çalışkan biri. Bana o zaman söylediği şu cümleyi hiç unutmuyorum.

Haberin Devamı

Oğlum 4-5 yaşlarındaydı. Müthiş bir akademisyenle tanışmıştım. Prof.Dr. Nuray Sungur. Kafayı üstün yeteneklilere takmış, araştırmacı, çalışkan biri. Bana o zaman söylediği şu cümleyi hiç unutmuyorum.

“Her çocuk yetenekli doğar. Ama bazen o yetenekleri keşfedilmeden yaşamını sürdürür. Bu yetenekleri bulmak için en azından 10 yaşına gelene kadar çocuğunuza 100 etkinlik yaptırın” demişti.

Bu etkinlikler öyle zor şeyler değildi. Hamur açabilir, bitki yetiştirebilir, birlikte yemek yapabilir, küçük deneylerle yeni keşiflere adım atabilirsiniz. Ben doğrusu 100 tane yapamadım fakat oğlumla bir hayli çalışma yaptım. Amacım, onda sevdiği ve ilgilendiği bir yönü bulmaktı. Buldum da ara ara.

Evde yaptıklarımız dışında öğretmenlerinin de yönlendirmesiyle yüzmeye, satranca, basketbola başlattım. Satrancı ve basketbolu çok sevdi, sınavlar nedeniyle biraz ara verdi. Ama bakıyorum sıkıldığında ya da rahatlamak istediğinde bunlara hala başvuruyor. Hayatımızda bir de masa tenisi var. Eminim bundan sonra da olacak. Nuray Hoca’nın dediği gibi hangisinde bir üstün tarafı olduğunu henüz bulamadım.

Haberin Devamı

Yine oğlum küçükken alışveriş merkezlerinden ziyade kırda bayırda dolaşmayı tercih ettik. Bilimum parklar, hafta sonu İstanbul çevresindeki Şile yolları bizimdi. Toprağa basmasını, üzerindeki elektiğin gitmesini ve doğayı sevmesini çok istedim. Yaz tatillerini beş yıldızlı otellere kapanmak yerine Datça gibi müthiş doğa harikasında kucak kucağa geçirdik.

Televizyon, oğlum ilköğretime başlayıncaya kadar hayatımızda çok sınırlıydı. Belli programları birlikte izledik, sonrasında izlediğimiz şeyler üzerine konuştuk.

Şimdilerde müthiş bir kanal keşfettim. Da Vinci Learning. Anladığım kadarıyla bu kanalın en önemli özelliği çocuklara bilimi sevdirmek.

İki hafta önce kanalın yetkilileri ve anne blogger’larla sohbetimiz sırasında öğrenmeyi eğlenceye dönüştüren bir dizi etkinlik de izledik.

[fotogaleri=410]

İnteraktif, güvenli ve eğitici

Kanal, eğlendirici programlarıyla çocuklara farklı bir öğrenme deneyimi sunuyor. 5-13 yaş arasındaki çocuklara dünyanın nasıl işlediği hakkında merak ettiklerini öğrenme imkanı veriyor. Birbirinden ilginç programlar var. Zaten o programların küçük bir uygulamasını birlikte olduğumuz anlarda yaptılar. Sohbetimize eşlik eden minikler, deneyleri izlerken adeta kendinden geçti. İzlediğimiz etkinlik öylesine eğlenceli ve zevkliydi ki, biz her ne kadar kendimizi tutsak da, Hürriyet Aile’nin Portal Genel Müdürü Özlem Yumuşak bile daha fazla dayanamayarak çocukların arasına kattı kendini.

Haberin Devamı

Kanalın Türkiye temsilcisi Banu Canözkan da bir anne duyarlılığı ile, “Çocukların bilgiye, meraka ve yeni şeyler keşfetmeye olan ilgisini arttırmayı hedefliyoruz. Misyonumuz eğlenceli, düşündürücü ve eğitici bilgilere kolay erişim sağlamak” derken çocuklar için güvenli ve gelişimleri için en eğitici katkıyı sağlamaktan dolayı mutluluğunu saklamadı.

Ben küçükken oğlumla evde küvette, mutfakta yaptığımız komik keşifler aklıma geldi. El yordamıyla kendi kendimize icat ettiğimiz keşifler bu kez bilimsel bir şekilde önümüze gelmişti. Ben çocuklar için eğlenceli deneyler hazırlayabileceğim kitap bulmak için uzun uzun kitapçı dolaşmış, bir iki kitaba zor ulaşmıştım. O kitabın sayfalarını açıp, şekillere bakıp bir şeyler yapmaya az çabalamamıştım. Oysa şimdi her şey gözümüzün önünde tek tek anlatılıyordu.

Haberin Devamı

Siz de çocuğunuzla bilim dünyasına böylesine eğlenceli bir yolculuğa çıkmak isterseniz bu kanalı izleyin derim. Ancak, tek başına çocuğunuzu ekranla asla baş başa bırakmayın. Birlikte izleyin, sonrasında televizyonun düğmesine basın ve gördüklerinizi yapmaya çalışın. Göreceksiniz çocuğunuzla yeni keşifler yapmak hem size, hem ona iyi gelecektir.