Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuklar ve hayvanlar

Evcil bir hayvanın alınması tek başına çocuğun isteğine bağlı olmamalı, ailenin ortak alacağı bir kararı olmalı.

Haberin Devamı

Oldum olası hayvanları hep uzaktan sevdim. Küçükken yaşadığım bir korku nedeniyle kediler kabusum oldu. Erkek kardeşimin bacağından büyük bir parça kopardığı için köpekler de korktuğum canlılardı. Uzun bir süre balık, su kaplumbağası ve kuş gibi hayvanlarla yetinmek zorunda kaldım. Zamanla korkularımı aştım. Kedilere hala dokunamıyorum ama köpeklere çok dokunmuşluğum, hatta kucağıma almışlığım da var. Oğlum büyümeye başlayınca uzunca bir süre köpek almak istedi. Evim uygun olmadığı için ve biraz da tırstığımdan direndim. Ama, bahçeli bir eve gelecekte sahip olursam ne yapıp edip geçmişte hayvanlardan ayrı kaldığım zamanı kapatmayı hedefliyorum. Ama oğlumun bu kadar uzun süre beklemeye niyeti yok. Bir hayvan beslemek için pazarlıklarını sürdürüyor benimle. Ne kadar direneceğim belli değil. Uyarıyorum size geçirdiğim zor dönemin ardından hemen pes edebilirim.

Haberin Devamı

Aslında hayvanlar çocuğun yaşamına doğumdan başlayarak oyuncaklarla giriyor. Peluşlar, banyoda yüzen ördekler, plastik çiftlik hayvanları, yürüyen ve konuşan motorlu oyuncaklarla çocukları büyütmüyor muyuz? Oğlumun oyuncak ayısı hala odasını süslüyor.

Evcil hayvanların da aynı biçimde çocuğun yaşamında etkili olduğunu söylüyor İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar. Çocukların evcil hayvan yoluyla insanlarla etkileşim kurma ve sosyalleşme denemelerini yapabileceğini, mutluluğunu ya da üzüntüsünü paylaşabileceğini söylüyor Koçkar.

Ancak, hoca uyarıyor; “Evcil bir hayvanın alınması tek başına çocuğun isteğine bağlı olmamalı, ailenin ortak alacağı bir kararı olmalı. Çocuğa evcil bir hayvanın evdeki peluş oyuncaklarına benzemeyeceği, bir bebek gibi bakım isteyeceği, tuvalet, yemek ve sağlık gibi gereksinimlerinin olabileceği açıklanmalıdır. Çocuğun yaşı göz önüne alınarak, hayvanın bakımı ile ilgili sorumluluklar alması gerekeceği çocukla konuşulmalı ve sorumluluklar paylaşılmalı"

Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, evcil hayvan alınması konusunda bakın ailelere hangi önerilerde bulunuyor:

Haberin Devamı

* Evcil hayvan alınacaksa birlikte karar verin.

* Bir evcil hayvanla birlikte olma fikri çocuğa keyif verebilir ancak aileniz, eviniz, yaşam tarzınız ve çocuğunuzun evcil hayvanın bakımına yardım edebileceği bir seçim yapmak gerekli. Örneğin seçim yaparken saldırgan bir hayvan seçmemek konusunda dikkatli davranılmalı.

* Evcil hayvanların aşıları zamanında yapılmalı, hayvanın temizliği gibi dikkat edilmesi gereken konulara özellikle önem verilmeli, bu davranışlarla çocuğa da örnek olunacağı unutulmamalı.

* Bir kez evcil bir hayvan edindikten sonra o da evin bir bireyi olacağı için ondan ayrılmak zorunda kalmak tüm aileyi oldukça üzebilir, çocuk için de başa çıkması zor bir durum ortaya çıkabilir. Buna yönelik olarak çocuğun ve evde yaşayan tüm aile bireylerinin alerjisi olup almadığı saptanmalı böyle bir durum söz konusu ise evcil hayvan edinmekten kaçınılmalı.

Haberin Devamı

* Evin fiziksel koşullarının, ailenin ekonomik durumunun böyle bir hayvan edinilmesine uygun olması gerekir. Yalnızca çocuk açısından değil, hayvanın bakımı, eve uyumu ve yeni bir aileye uyum sağlama sürecinin çok uzun olacağı göz önüne alınarak eve getirilecek hayvanın da ihmal ve istismarı önlenmelidir. Bu koşullar uygun değilse bu kararı bir süre ertelemek uygun olur.

Çocuğun yaşına dikkat

• 3-4 yaşın altındaki çocuklar henüz saldırganlık dürtüleri ve öfke kontrolünü beceremediklerinden evcil hayvanlarla birlikteyken sürekli gözlemlenmelidir.

• 10 yaşın altındaki çocuklar kedi ya da köpek gibi büyük bir hayvanın bakımını tamamen kendi başlarına yapamazlar.

Haberin Devamı

Çocuklar evcil bir hayvana bakabilecek yaşta olsalar bile ebeveynler gözetim sağlamaya devam etmelidirler.

Çocuklar evcil hayvanın bakımıyla ilgili ihmalkar davrandığında ebeveynler sorumluluğu üstlenmelidir. Bu evcil hayvan için atlanmaması gereken bir durumdur. Ancak bu durum çocukla konuşulmalı, gerekirse tekrar sorumluluk verilmelidir.

Çocuklara evcil hayvanlarının tıpkı insanlar gibi yeme, içme ve gezme ihtiyaçları olduğu yumuşak bir tavırla hatırlatılmalıdır.

Eğer çocuğunuz evcil hayvanının ihmal etmeye devam ediyorsa hayvan için yeni bir ev bulunması da gerekebilir.

Ebeveynler örnek teşkil etmek durumundadırlar. Evcil hayvan sahibi olunması konusunda da çocuklar en iyi ebeveynlerinin davranışlarını gözlemleyerek öğreneceklerdir.