Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuklar ve güvenlik

Ben yıllarca oğlumu pamuklar içinde büyüttüğümü sanarak, kötü sözle karşılaşmadan ilkokul çağına getirdiğimde pek bir gerim gerim gerilirken oğlum pekala akranlarından güzel küfürler öğrenmişti.

Haberin Devamı

Apartmanımızda, sokağımızda, iş yerimizde nereye başımızı çevirsek şiddete tanıklık ediyoruz. Sadece biz değil, çocuklarımız da bunu görüyor, sessizce izliyor, kimi zaman farkında değilmiş gibi davranıyor. İyi de bütün bunlar onlarda nasıl bir etki yaratıyor? Acaba o dünyalarında onarılmaz yaralar açıyor mu? Uzmanlara göre kuşkusuz bu sorunun yanıtı "evet"

Özellikle büyük şehirde yaşayanlar için iş daha da zor. Eviyle okul arasında gidip gelen çocuk isterse sırça köşkte yaşasın hiç görmezse trafik magandalarının yarattığı şiddete tanıklık ediyor, ne kadar güvenli bir sitede oturursa otursun alt katta eşini döven yurt dışı diplomalı bilmem nerenin genel müdürünün küfürlerini duyuyor, ekranlarda sarışın spikerin ağzına geleni söylemesini dinliyor.

Haberin Devamı

Ben yıllarca oğlumu pamuklar içinde büyüttüğümü sanarak, kötü sözle karşılaşmadan ilkokul çağına getirdiğimde pek bir gerim gerim gerilirken oğlum pekala akranlarından güzel küfürler öğrenmişti. Bir başka arkadaşının kendisine şiddet uyguladığında önceleri ne yapacağını şaşırırken, sonraları o gördüğü, tanıklık ettiği tepkileri vermeye başlamıştı.

Kapıyı her çalana açmaması gerektiğini anlatana kadar kaç deneme yaptığımı hatırlamıyorum bile. Çocuğa ısrarla adresini ve telefon numarasını ezberlettikten sonra bunu yabancılarla paylaşmaması gerektiğini hatırlatıp, aradaki çelişkiyi anlatana kadar bir hayli zorlanmıştık.

Yani siz ne kadar sakınırsanız sakının çocuğunuz herhangi bir saldırı ya da şiddetle karşılaşabilir, karşılaşacak da, üstelik karşılaşmakla yetinmeyerek öğrenecek belki maalesef uygulayacak da..

Peki ama ne yapmalı?,tehlike

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Aylin İlden Koçkar, “Çocuk ve gençleri korumanın en iyi yolu, onların neler yaptığını ve onları rahatsız eden bir şey olup olmadığını bilmekten geçer. “Son zamanlarda merak ettiğin veya canını sıkan bir şey var mı?” tarzında bir soru sormak ve sabırla cevabı dinlemek için muhakkak vakit ayırmak gerekir. “ diyor.

Koçkar, “Çocuklar yalnız başlarına olduğunda farklı güvenlik kuralları olması gerektiğini bilmeliler. Örneğin markette dolaşırken sizin raflarda bir ürünü aramakta olduğunuz, çocuğunuzun da geride kalan kırtasiye raflarına bakıyor olduğu an, bir kaç dakikalığına bile olsa, yalnız kalmış olduğu bir an olabilir. Endişe etmemesini ama ne yapacaklarını bilmesini sağlamak gerekir. “ diyerek ailelere uyarılarda bulunuyor.

Koçkar, çocukları tehlikelerden korumak için birkaç önemli ipucu da veriyor:

  • Çocuklara tanımadığı bazı yabancıların onlara zarar verebileceğini uygun dille aktarmak gerekiyor.
  • Herhangi bir yabancı ile iletişime geçerken yanlarında güvendiği ve tanıdığı bir yetişkinin olması gerektiğini hatırlatmalı.
  • Çocuklar herhangi bir sorunla karşılaştıklarında yardım alacakları durumlar konusunda bilgilendirilmeli
  • Kapıyı her çalana açmaması gerektiğini, telefonlarda kandırılmamalarının yöntemlerini, internette özel şeyleri ve en önemlisi adresini paylaşmaması gerektiğini iyi bilmeli.
  • Kim olursa olsun tanımadığı hiç kimseye kendisi veya ailesi ile ilgili bir bilgi vermemesi gerektiğini öğretmeli.