Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuklar Bizim Aynamız

Türkiye’ye geçtiğimiz hafta eğitim alanında önemli bir isim geldi. Berkley Üniversitesi’nden Prof.Dr. Larry Nucci’den çok şey öğrendim. Eğitim etiği konusunda kitapları çok okunan Nucci, çocukları pek de hafife almamamız gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye geçtiğimiz hafta eğitim alanında önemli bir isim geldi. Berkley Üniversitesi’nden Prof.Dr. Larry Nucci’den çok şey öğrendim. Eğitim etiği konusunda kitapları çok okunan Nucci, çocukları pek de hafife almamamız gerektiğini belirtiyor. Anneler aman dikkat! Ergenlik önemli bir dönem. Bu dönemde ahlaki yön değiştirmeler de başlıyor. Çünkü, bu dönemde çocuklar için hayat çok karmaşık. 

Hatalarını Görünce Utandırmayın

Öncelikle çocukta bazı davranış problemleri varsa kendimize bakmamız gerekiyormuş. Yani biz eşimize yalan söylüyor, komşumuzu çekiştiriyor, birilerine iftira atıyor, birilerine haksızlık yapıyorsak çocuklar da bunu gayet iyi anlıyor ve kendilerine göre yorumluyormuş. 

Bir büyük olarak gücümüzü nasıl kullandığımızı küçük yumurcaklar gayet iyi izliyormuş.

Haberin Devamı

Bütün bunlar karşısında çocuğumuzun hatalarını yakaladık, işte o zaman ne yapmalıyız sorusuna Nucci, kesin bir dille yanıt veriyor. Asla onları utandırmamalıymışız.

Yani herhangi bir hata karşısında ilk aklımıza geleni yapmak yerine, bir süre kendimizi kontrol edip, onunla konuşmaya çalışıp, o davranışı neden yaptığını sorgulamalıymışız.

Biliyorum, bütün bunları yapmak zor. Benim yaptığım gibi hemen sinirlenip, bağırıp çağırmak yerine sakinleşip, bir yetişkin gibi onu azarlamadan, utandırmadan konuşmak en iyisiymiş. Yani öfkeyle kalkıp, gücümüzü kullanarak sorunu çözmek büyük hataymış.

Nucci, aileleri ve özellikle de biz meraklı anneleri bir konuda daha uyarıyor:

“Asla çocuklarınızı casus gibi izlemeyin. Size olan güven sarsılır.”

Yalan Söylüyorsa Paniklemeyin

Bu arada benim kafama takılan soruyu da sordum: Ya yalan söylüyorsa!

Doğrusu Larry Nucci, bunu çok ahlak dışı bulmadı. “Hangimiz yalan söylemiyoruz?” diyerek varolan gerçeği fısıldadı. Yani, çocuğunuz zaman zaman yalana başvuruyorsa paniklemeyin, tehlikeli bir durum yokmuş. Karşılıklı sevgi ve saygı, güven varsa çocukta ahlak dışı sapmalar pek olmuyormuş.

Bütün bu görüşmede öğrendiğim tek şey var: Her işin başı saygıymış. Küçük de olsa ona saygı gösterdiğimiz sürece pek de sorun yaşanmıyormuş.