Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuk ve Mekanları

Odaları çocuklarımızın kimi zaman sığınma yeri, hayal kurdukları, masallarda dolaştıkları mekanları oluyor. Büyüdükçe ders çalıştıkları, müzik dinledikleri mabetleri haline geliyor.

Haberin Devamı

Bebekken pek huysuzluk çıkaran, uyumakta zorlanan küçük prensimiz Cem’in bizi geceler boyunca uykusuz bırakmasının nedeninin altındaki çarşaf olduğunu keşfettiğimizde çok şaşırmıştık. Evet, yanlış anlamadınız, çarşafın kırışıklığı bizim beyefendinin yaz sıcağında tenini rahatsız edince sabaha kadar nöbet tuttururdu. Yani anlayacağınız sevgili aileler bizim küçük yumurcaklar keyiflerine pek düşkündür. Sadece bebekken değil, büyüdükçe hep o çarşafı hatırlayarak odasını, eşyalarını özenle seçtik.

Doğal malzemeden yapılan mobilyaları doğumdan aylar önce aldık ki, herhangi bir koku onu rahatsız etmesim. Işığı seçerken onlarca kişiyle konuştuk. Kuşkusuz en zoru halısıydı. Hem doktorlar, hem de bu tecrübeyi yaşayan arkadaşlarımız “Aman tüylü halı almayın, alerjik olabilir!” diye bizi defalarca uyardı.

Haberin Devamı

Evet, odaları onların kimi zaman sığınma yeri, hayal kurdukları, masallarda dolaştıkları mekanları. Büyüdükçe ders çalıştıkları, müzik dinledikleri mabetleri. Bize kızdıklarında sığındıkları kaleleri, sevindiklerinde zıpladıkları alanları oluyor.

Duvardaki desen ve renklere dikkat

Ben de bunları öğrendikçe oğlumun odasının her eşyasını özenle seçtim. Bilgisayarın internet bağlantısını odasına asla koymadım, dizüstü bilgisayarı şimdi odasına zaman zaman alıyor, ama mümkün oldukça birlikte açıyoruz. Televizyonu bir kere hata yaptım odasına koydum, arkadaşlarımın uyarısı üzerine çıkardım. Şimdi aynı mekanda birlikte izliyoruz.

Özellikle okul döneminde bebek odasından, genç odasına geçerken ışığı, sandaliyesini, yatağını tek tek araştırdım.

Öğrendiklerimi sizlerle paylaşıyorum:

Sandaliyeler vücut yapılarına uygun ergonomik olmalı. Işıkları gözleri yormamalı. Masa lambası olabilir.

Duvarda kullandıkları renkleri onlar seçsin. Ama dikkat dağıtacak kadar parlak, fosforlu renkler konusunda siz yine de tutucu olun.

Duvara astıkları afiş ve resimler mümkün oldukça az olsun. Masa üstü aydınlatmayı pek de tercih etmeyin. Yandan olabilir. Yatakla masa arasında mesafe olsun. Masalar pencereye yakın olursa daha rahat hareket ederler. Ama kalorifere yakın olursa çabuk dağılıp, uykuları gelebilir.