Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuğunuzun öğrenme stilini biliyor musunuz?

Nedense çocuklardan hep disiplinli ve sistemli olmalarını bekleriz.

Haberin Devamı

Nedense çocuklardan hep disiplinli ve sistemli olmalarını bekleriz. Ama onların biz yetişkinler gibi olmadıklarını, doğaları gereği hareketli ve dağınık olduklarını anlamayız ya da çabuk unuturuz. Ders çalışırken masada dimdik oturmasını, müziği kapatmasını, etrafla ilgilenmemesini bekleriz. Yemek yerken sadece yemeğe konsantre olmasını isteriz.

Eğitimciler ise ailelerin çocukları bu tür zorlamalarda bulunmalarına karşı. Çünkü, yapılan araştırmalara göre her çocuğun farklı bir öğrenme stili, rahat etme şekli var. Yani, işitsel, görsel ya da dokunsal olabilir. Kültür Okulları Rehberlik öğretmenlerinin ailelere yönelik bu konudaki ipuçları şöyle:

Özel yaşamında düzenli, karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız oluyorsa, yazmaktan hoşlanmasa bile özenerek yazıyorsa, gördüklerini ve okuduklarını daha rahat hatırlıyorsa bilin ki çocuğunuz görsel. İşittiklerini çabuk unutup, dinlediklerini not alıyorsa, derslerini uygulamadan çok, dinleyerek daha iyi anlıyorsa siz hiç onu zorlamayın.

Haberin Devamı

Bu çocuklara yazarken ya da okurken renkli kalem verin, video ve bilgisayar programlarından yararlanmalarını sağlayacak bir ortam geliştirin ve not almaya teşvik edin.

Ama, çocuğunuz işittiğini unutmuyorsa, çok az bir gürültüde bile dikkatleri dağılıyorsa, okumaktan çok dinlemeyi tercih ediyorsa o zaman çocuğunuz işitsel. Bu çocuklar yüzleri hatırlamakta zorlanır, isimleri daha kolay anımsarlar. Onlara konuları yüksek sesle tekrar etmeyi teşvik edin, okuma yaparken teyp kullanmasını sağlayın.

Bazı çocuklar için de dokunma ve hareket çok önemli. Bu tür çocuklar okumadan hoşlanmaz, deneyerek öğrenirler. Bunlar da dokunsal daha iyi öğrenir. Problemleri dama taşları, sayma çubukları gibi materyallerle çözerken daha iyi anlar, lego, oyun hamuru gibi dokunsal materyallerle analiz yapabilirler.