Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuğunuza Kulak Verin-1

Dünyanın birçok ülkesinde anne babalar ve profesyoneller için 'bilinçli ebeveynlik' workshop’ları düzenleyen Aletha J.Solter'in Bilinçli Bebek adlı kitabı Doğan Kitap’tan çıktı.

Haberin Devamı

Aletha J.Solter, doğan ebeveynlik konusunda dünya çapında tanınmış bir uzman. İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde biyoloji master’ı, Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan Solter, Aware Parenting Institute’un(Bilinçli Ebeveynlik Enstitüsü) kurucusu. Dünyanın birçok ülkesinde anne babalar ve profesyoneller için “bilinçli ebeveynlik” workshop’ları düzenleyen Solter’in Bilinçli Bebek adlı kitabı Doğan Kitap’tan çıktı. Kitapla birlikte Solter, önümüzdeki hafta İstanbul’a geliyor. Ve özellikle anne babaların çok merak ettiği üç başlıkta seminerler veriyor.

15 Eylül Cumartesi günü “Bebekler Neden Ağlar” semineri 0-2 yaş ebeveynler için ücretsiz

avent.pclubturkiye.com linkine tıklayarak kayıt yaptırabilirsiniz.

16 Eylül Pazar "Ceza ve Ödül Olmadan Disiplin" için Cihangir Yoga’da ücretli olarak semineri dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

17 Eylül Pazartesi "Ağlama ve Öfke nöbetleri ile Başa çıkma" konuşması da yine ücretli olarak Psikoloji İstanbul’da verilecek.

Bütün bunları takip edemeyecekler için Solter’in yazdığı kitap erken çocukluk dönemi diye adlandırılan 2-8 yaş arasını kapsıyor. Kitap, en son araştırma ve anlayışa dayalı, yeni bir çocuk yetiştirme yaklaşımını temsil ediyor. İşte kitaptan bazı alıntılar:

Gözyaşları ve öfke nöbetleri

Ağlamak, gerçekten bebeğin iletişim yollarından biridir ve bebeklerin ağlama nedenlerinden birisi budur. Ama bebeklerin ağlamasının genellikle kabul edilmeyen ikinci bir nedeni daha vardır. Bu tür ağlamalar, bütün ihtiyaçları karşılanan bebeklerde görülür. Çoğunlukla öğleden sonra geç saatlerde ya da akşamüstü başlar ve saatlerce sürebilir. Anne babanın yaptığı hiçbir şeyin bu tür ağlamaların kesilmesine etkisi yokmuş gibi görünür. Bu nedenle böyle ağlamalar anne babalar için endişe verici ve şaşırtıcıdır. Böyle durumlarda bebeği “mutlu” etmenin hiçbir yolu yok gibi gelir.

Şaşırtıcı gelse de, bebeklerin geçmişteki rahatsız edici deneyimlerinin etkilerini iyileştirdiği için bu tür ağlama nöbetleri sağlıklı ve yararlıdır. En iyi anne babaların bebekleri bile birçok acı verici duygu biriktirir. Bu duygular, travmatik doğum deneyimlerinden, kaçınılmaz hayal kırıklıklarından ya da kısıtlı bilgileri nedeniyle yaşadıkları kafa karışıklıklarından kaynaklanabilir. Bebeklerin ağlamalarının büyük bir kısmı, bu acı verici duyguların dağılmasını sağlayan gerilim boşaltma mekanizmasıdır.

Öfke nöbetleri

Öfke nöbetleri yoğun bir ağlamaya eşlik eden aşırı hiddetten başka bir şey değildir. Çocuklar bazen sakin sakin ağlar; yanaklarından gözyaşları süzülen çocuk sessizdir. Ama bazen de çok gürültülü ağlarlar ve bir yandan da kollarını sallar, tepinir, bütün vücutlarıyla kıvranırlar. İkinci tür ağlamalara öfke nöbeti deriz ama gerçekte öfke nöbetleri farklı bir olgu değildir. Yalnızca çok çeşitli ağlama tiplerinden biridir... Bazen çocuğun bileklerini sıkıca tutmak ya da çocuğun beline sıkıca ve sevecen bir biçimde sarılmak, hem şiddeti durdurmaya hem de gözyaşlarının boşalmasına yardımcı olabilir. Böylece, yıkıcı dışavurum davranışları samimi bir duygusal boşalmaya dönüşebilir.

Maalesef çocuğunuz her zaman sizin müsait olduğunuz bir anda ağlamayabilir ya da huzursuzluğunun gerekçesini her zaman mantıklı ve haklı bulamayabilirsiniz. Çocuğunuz kahvaltıda tabağına “yanlış mısır gevreği” koyduğunuz için sinirlenebilir. Kısa bir süre içinde ne yaparsanız yapın onu tatmin edemeyeceğinizi ve çocuğunuzun şikayet etmeye devam ettiğini keşfedeceksiniz. Böyle durumlarda çocuğunuz ağlamak için bahane aradığında en yararlı yaklaşım, ona ilgi göstermekten başka bir şey yapmamaktır….

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK...