Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çocuğum bana ne söylemeye çalışıyor?-2

Oyun terapisi Byron Norton’dan ailelere yönelik önerilere devam...

Haberin Devamı

Oyun terapisi Byron Norton’dan ailelere yönelik önerilere devam...

Küçükken ne kadar çok oynarsan çocuğunla, hayatın ilerleyen zamanlarında daha fazla saygı alırsın. Çocuğu domine etmek, kontrolde tutmak ve güce dayalı ilişki kurmak doğru değil. Gücümüzü çocuğumuzun korunmasına, güvenine harcayalım.
Çocuğa üç konuda izin vermek gerekiyor: Bazı şeyleri tecrübe etmesine, hazzın ertelenmesine ve sebep sonuç ilişkisini kurmasına.
Bir çocuğa yanlış bir şey yapacaksa onu uygun iletişim dili ile uyardığınızda çocuk size saygı duyuyorsa kendisini korumanız için bunu yaptığınız bilir ve söylediğiniz şeylere uyar. Ama, aranızda saygı yoksa mutlaka kendisi denemek ister ve her seferinde canı yansa da buna devam eder.

Eğer çocuk bir şey istiyorsa ve ona hemen o istediği şeyi alıyorsanız biraz düşünmenizde yarar var. Çikolata istiyorsa ya da kraker canı çekiyorsa çocuk o anda hoşlanmasa da eve gittikten sonra yemeğin ardından vereceğinizi uygun dille anlatın.

Çocuklarla doğru ve saygıya dayalı iletişim, onların sizi gerçekten duymasını sağlar. Çocukla ilişki kurmanın en temel taşlarından biri de çocukla oynamaktır. Onların seviyesine, dünyasına girmektir. Belki dışardan komik görünebilir ama çocuğunuzun buna ihtiyacı vardır. Onların gelişim seviyesine giren oyunları birlikte oynayın, gelecekte çok faydasını göreceksiniz.

Haberin Devamı

Soru sormayın, onu izleyin!

Çocuğa soru sormak yerine, onu anlamaya çalışmak, izlemek çok daha sağlıklıdır. Çocuğa soru sorduğunuzda size duymak istediğiniz cevabı verirler. Oysa saniyelerle, birkaç dakika ile bekleyip, onu izleseniz gerçekten ne hissetiklerini oynadıkları oyunda göreceksiniz. Her zaman direkt duygularını ifade etmezler. Biz yetişkinler bile eşimize kızmışsa tabağı sertçe masaya iteriz ve vermek istediğimiz mesaj şudur: Şu an bana söylediğin şey kafama vurmakla aynı.

Anne babalık gücümüzü çocuğumuzla ilişkimizde kullanmayın. Onun kendisini güvende hissetmesini sağlayın. Size bir şey söylemek isteyip  istemediğini davranışlarıyla takip edin. Odasını dağıtıyor, arkadaşına vuruyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Daha derin olarak inceleyin. Eşinizle aranızdaki gerginliği görüp, birbirinizle olan kötü iletişiminizden etkilenerek gidip okuldaki arkadaşına zarar verebilir.

Haberin Devamı

Çocuklara güvenin ve onları sürekli kontrol altında tutmaya çalışmayın. Onların saygınlıklarını almayın.