Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Çıtır Çıtır Felsefe Yazarı Brigitte Labbe

Çılgın bir yazar. Ülke ülke dolaşıp “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenliyor.

Haberin Devamı

Pazartesi sendromunu harika bir yazarla geçirerek atlattım. Fransız yazar Brigitte Labbe. Fransız kadınlarına özgü zeraveti var. Güler yüzlü, Türkçe öğrenmeye meraklı. Ortaköy’de nefis Boğaz manzarasında buluştuğumuzda oturduğumuz otelin lobisinde ben filtre kahve söylerken, o Türkleri ve Türkiye’yi o kadar benimsemiş ki, bir “Orta Türk” diyor. Dedim ya, sıcak, samimi ve bilge.

Kitapla çikolata iyi gider

Çılgın bir yazar. Ülke ülke dolaşıp kütüphanelerde, kafelerde ve okullarda “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenliyor. Tabi yanında çocukların en sevdiği şey var: Çikolata

Şu birçoğumuzun çocuklarının elinde düşüremediği okuduktan sonra yanımızda bitip, tükenmeyen sorularla damladıkları “Çıtır Çıtır Felsefe” kitaplarının yazarı. Kısacası çocuklara felsefeyi sevdiren kadın. Dünyada 19 ülkede 3 milyondan fazla satan kitapları yazan birini bulunca ben durur muyum, çocuklara, kavramlara, annelere, ailelere yönelir arka arkaya onlarca soruyu sordum.

Haberin Devamı

İşte öğrendiklerimden birkaç ipucu sizlere:

Felsefe, çocuklara eleştirel bakış açısı kazandırıyor. Onlara hayatı sorgulatıyor. Hep uyanık kalmalarını sağlıyor. Kavramları sorgularken hep uyanık kalıyorlar. Biz yetişkinlerin görevi onları hayata karşı uyutmamak. Her daim gözleri açık bırakmak. 6 yaşından itibaren çocuğunuza bu kitapları okuyabilir, soruları birlikte yanıtlayabilirsiniz.

8-9 yaşından itibaren yalnız okuyabilirler, ama birlikte okumak daha yararlı.

Her şeye cevap vermek zorunda değilsiniz.

Büyükler nedense çocuklara her zaman cevap vermek zorunda hissederler kendilerini. Cevaplar kataloğu olarak gösterirler kendini. Oysa bu doğru değil. Çocukla birlikte bazı soruların yanıtını aramak, onları konuşturmak, sorulara onların yanıt vermesini beklemek daha doğru. Çocuklara nutuk çekmeden, bir öneride bulunmadan önce onları dinleyin. En doğrusu bu.

Yazarın Çıtır Çıtır Felsefe dizisi

İyi ve Kötü

Adalet ve Haksızlık

Gerçekten ve Yalancıktan

Oğlanlar ve Kızlar

Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz

Savaş ve Barış

İş ve Para

Özgür Olan ve Olmayan

Doğa ve Kirlilik

Cesaret ve Korku

Mutluluk ve Mutsuzluk

Liderler ve Diğerleri

Başarı ve Başarısızlık

Haklar ve Ödevler

Ben ve Başkaları

Yaşam ve Ölüm

Beden ve Akıl

Zaman Çok ve Zaman Yok

Söz ve Sessizlik