Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Anneniz Rehberiniz Olsun

Anne olan herkesin başına gelmiştir. İlk zamanlar zordur. Ne kadar kitap okur, ne kadar hazırlık yaparsanız yapın, bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk anlarda herkes şaşkınlık yaşar. Neyi ne zaman, nasıl yapacağınızı unutur, ezberiniz bozulur.

Haberin Devamı

Anne olan herkesin başına gelmiştir. İlk zamanlar zordur. Ne kadar kitap okur, ne kadar hazırlık yaparsanız yapın, bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk anlarda herkes şaşkınlık yaşar. Neyi ne zaman, nasıl yapacağınızı unutur, ezberiniz bozulur. Bir de etrafınızda onlarca kişiden en iyi çocuk bakımı önerileri uçuşursa işte o zaman işiniz daha da zorlaşır.

Kimi göbeği düşmeden yıkamayın der, kimi günlerce bebeğin yıkanmadan durmasını eleştirir. Kimi bebeğe gizli gizli su vermeye kalkar, kimi karşı çıkar.

Bebeğin yatma şekli kişiye göre değişir. Yan yatırmanın en doğru olduğunu söyleyerek, bebeğin arkasına yastık koyandan, kusarsa boğulmasın diyerek yüzüstü yatırana kadar fırsat bulduğunda herkes kendi doğrusunda diretir, bununla yetinmez, uygulamaya kalkar.

Haberin Devamı

Bizim Tek Doğurumuz Doktorumuzdu!

Düşünüyorum da, oğlum dünyaya geldiğinde her şeye ne kadar at gözlüğüyle bakıyormuşum. Doktorumuza ne kadar sadıkmışım!

Annemin, kayınvalidemin söylediklerini hep geleneksel ve ilkel metodlar olarak reddedip, onlarla çatışmaya girerdim. Tek doğru doktorumun söyledikleriydi.

Saati saatine onun söyledikleri uygulanır, sözünden çıkmazdık. Hangi saatte emzirilecekse çocuk o saatte uyandırılır emzirilirdi. Anne sütü alerjisi olan oğluma ağlayarak mamaya geçişini yaparken yine rehberimiz doktorumuz oldu. Bütün düzen onun söylediklerine göre ayarlanırdı.

Ama aradan aylar geçince pek de doğru bir şey yapmadığımızı anladık. Özellikle katı yiyeceklere geçişte biz bildiğimiz yola döndük. “Şu kadar çocuk yetiştirdim, doktora mı sordum!” serzenişlerini duymazdan geldiğim anneme yönümü çevirdim.

Siz Doktorunuza Uyun, Ama Annenizin Söylediklerini Kulak Arkası Yapmayın

Şimdi geri dönüp baktığımda anlıyorum ki uygulamayla teori farklıymış. Evet, hasta olduğunda doktorumuzun söylediklerini uyguladık, ama annelik tecrübesi ve sezisine uymakta zarar görmedik. Oğlum annemin rehberliği ile iyi beslendi, sağlıklı yetişti. 

Unutmayın her çocuk farklıdır. Her çocuk için doğru farklıdır. Farklı zamanda acıkır, farklı zamanda uyanır. Sağlık olarak doktorunuzun sözünden çıkmayın, ama annenize de kulak verin. Tecrübe bambaşkaymış. Hele de o tecrübe kocaman bir sevgi yumağıyla size kucağını açarsa…