Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Anne baba tutumları

Anne babanın çocuklarına karşı tutumlarının sağlıklı olabilmesi için, öncelikle kendileriyle barışık, dengeli, huzurlu ve birbirlerine karşı sevgi ve saygılı olmaları gerekir.

Haberin Devamı

Oğlumu büyütürken, babasıyla ortak davranış ve tavırlar benimsemeye özen gösterdik. Malum bu yaz sonrası liseli oluyor. Sık sık gezmek, arkadaşlarıyla bir yerlere gitmek istiyor. Bir yere gitmek için kimden izin istiyor? Bazen benden, bazen de babasından. Ama her ikimize de sorduğunda “Annen ya da babanla konuşup kararımızı sana söyleyeceğim” diyorum. 

Böylece biliyor ki, bana da söylese, babasına da mutlaka ikimizin bilgisi var. Bir arkadaşında kalmak istediğinde, bir şey almayı arzuladığında da aynı şeyler oluyor. İkimiz de mümkün oldukça tutum birliği yapıyoruz.

İkimiz de onun için en doğrusunu yapmak istiyoruz. Bazen babayla farklı düşünebiliyoruz, ama çocuğun karşısına birlikte çıkıyoruz. Aldığımız ortak kararı ona söylüyoruz.

Bu konuyu konuştuğum Kültür2000 Anaokulları Psikolojik Danışmanı Banu Şavkın, anne babanın çocuklarına karşı tutumlarının sağlıklı olabilmesi için, öncelikle kendileriyle barışık, dengeli, huzurlu ve birbirlerine karşı sevgi ve saygılı olmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Şavkın, bakın bu konuda neler diyor:

Haberin Devamı

"Çocuğun kişiliğinin temelleri aile ortamında atılır. Bu kişiliğin biçimlenişi, ailenin yapısına ve aile içi ilişkilerin özelliklerine bağlıdır. Bunun için de ailede ruh sağlığı ve uyumun dengeli olması yetmez, anne-babanın çocuk yetiştirme tutumlarının da doğru ve sağlıklı olması gerekir. Anne baba tutumlarına bakıldığında, ebeveynlerin çocuklara karşı olan tutumlarını ailelerinden aldıkları görülür. Anne babanın çocuklarına yönelttikleri tutumları kendi ailelerinin onlara olan tutumlarıyla örtüşebilir ya da tamamen zıt olabilir. Çocukluk yıllarında engellenmiş bireyler, ana-baba olduklarında kendi ebeveynlerinden gördükleri yöntemlerle çocuklarını eğitmeye çalışabilirler. Bunun tersi olarak anne ve babanın aşırı baskı altında yetişmiş olması kendi çocuklarına gevşek ve yumuşak bir tutum içinde davranmalarına da sebep olabilir. Her iki tutumda çocuğun ihtiyacı olan modelden yoksun kalmasına ve bunun sonucunda olumsuz bazı davranışlara sahip olmasına yol açar.”

Haberin Devamı

Anne baba tutumlarında en önemli şey sevgi ve disiplin...

Pedagog Banu Şavkın, “Anne-baba tutumlarında en önemli iki etken sevgi ve disiplindir.” diyor.

Disiplini, ‘‘öğretici, düzenli davranış ve yetkinlik kazandırıcı yetiştirme’’ diye tanımlayan Şavkın, disiplinin, çocuğu kısıtlayan katı kurallar olmadığının altını çizerek, “Çocuğa öğrenmesi, beceri kazanması ve yeteneklerini geliştirmesi için kılavuzluk etmektir.” diyor.

Sevginin çocuğun temel gereksinimlerinden biri olduğunu vurgulayan Banu Şavkın, ailelere şunları söylüyor:

“Sevgi, çocuğa güven içinde olduğunu, korunduğunu, yalnız olmadığını, kendisinin önemli olduğu duygusunu kazandırır ki, sağlıklı kişilik gelişiminde bu duygular çok önemlidir. Çocukluğunda sevgiye doymamış insanın dengeli bir kişilik geliştirmesi, başkalarını sevmesi olanaksızdır. “