Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Ana Babalık Sanatı-II

Yaşantınızda çocuğunuzla konuşmak için bol zamanınız yoksa, olduğu kadarının içindeki şu en uygun beş zamandan yararlanmaya bakın:

Haberin Devamı

Tom Sturges’in Çocuk Yetiştirme Kılavuzu olarak nitelediği “Ana-Babalık Sanatı” kitabından alıntılara devam.

Yaşantınızda çocuğunuzla konuşmak için bol zamanınız yoksa, olduğu kadarının içindeki şu en uygun beş zamandan yararlanmaya bakın:

Yıkarken: Banyo yaptırırken yaşanan birliktelik çocukla düşünce alışverişinde bulunmak için kesinlikle en uygun zamandır. Rahat ve keyiflidir çocuk, bunalmış değildir. Küvetteki oyuncaklardan başka dikkatini dağıtacak bir şey olmaz ortalıkta. Televizyonun ve videonun yokluğu da ortamın yatıştırıclığını arttırır. Orada aklınızı ve bilginizi çocuğunuzla paylaşır, yaptığı iyi şeyleri över, geleceğine ilişkin umut tohumlarını yeşertebilirsiniz.

Arabada: Radyoyu, videoyu, müzikçaları kapatıp çocuğunuzla yol muhabetti yapın. Otomobil içleri güzel konuşmak için çok uygun yerlerdir. Düşünün; çocuk kemerle bağlı, kulağı sizde, gideceğiniz yere varana kadar yapacağı başka şey yok. İşinizle ya da aileyle ilgili konulara değinerek onu kendi dünyanıza ortak edebilirsiniz. Çocuklar çoğu zaman akıllıca öğüt vererek şaşırtırlar insanı. Yaklaşan tatillerde ne yapacağı ya da bayramların nasıl kutlanacağı gibi konularda akıl danışın. Bütün dikkatini konuşulanlar üstünde yoğunlaştırmasını sağlayın, çocuğunuz da sizi düşünceleri ve zekasıyla ödüllendirsin.

Haberin Devamı

Yatırırken: Günün son saatleri de çocuğunuz için en değerli zaman olabilir. O sırada onu azarlamak ya da ertesi günkü sorumluluklarını hatırlatmak uygun değildir. Sevgi dile getirmenin, destek vermenin, anlayış göstermenin sırasıdır o saatler. Gün boyunca yapılan yanlışları unutun gitsin. Bırakın suçluluk duymasın, içi rahat iyi uyusun.

Uyandırırken: Genellikle bu herkesin güne başlamaya aynı anda hazırlandığı telaş dolu bir zaman dilimidir. Ama siz çocuğunuza sessizce sokulur, kulağına yüreklendirici sözler fısıldarsanız, onu tatlı tatlı uyandırarak güne bir zafer havasında başlamasını sağlamış olursunuz. Uyku ile uyanıklık arasındaki buğulu alacakaranlıkta “Seni çok seviyorum, günün harika olacak” diyebilirsiniz. Bütün söylediklerinizi hatırlamaz belki, ama sözlerinizin içerdiği güç ve duygu çocuğunuzu gün boyu destekler.

Haberin Devamı

Ne zaman İsterse: Çocuğunuzun sizinle bir konuşma başlatması nadir olaydır; değerini bilin. Sorularına sizi ziyarete gelmiş sıra dışı bir kelebeğin kanatları gözüyle bakın. Çocuğunuz size yaklaşıp konuşmak ya da akıl danışmak için yüreklilik mi, güven mi, her neyse onu bulup karşınıza gelmişse, onurlandırın kararını. Kendisine ömrünüzün yirmi dakikasını seve seve verin.