Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Akran Dayatması 2

Bizim ergen irisinin akran dayatması nedeniyle gerçekleştirdiği ders kırma operasyonu sonrası hem evde, hem okulda sonuç muhteşem. Daha önceki yazımda sözünü etmiştim...

Haberin Devamı

Bizim ergen irisinin akran dayatması nedeniyle gerçekleştirdiği ders kırma operasyonu sonrası hem evde, hem okulda sonuç muhteşem.

Daha önceki yazımda sözünü etmiştim. Okul, ceza olarak öğlen teneffüslerinde birinci sınıftaki kardeşlerine yardımı uygun görmüştü. Ders kırıp tuvalette saklanan 6 afacan yakalanınca aldıkları cezaya önce burun kıvırmış, ama sonrasında zoraki görevlerine yerine getirmeye koyuldular.

Fakat durumdan en çok etkilenen bizimki oldu. Birinci sınıftaki arkadaşının yemekleri taşımasına, yemesine ve hatta şaşırtıcı ama dişlerini fırçalamasına destek veriyor, rehberlik ediyor.

Evde, Okulda Kanatsız Melek

Sormayın, bu aralar evin içinde ve öğretmenlerinden öğrendiğim kadarıyla okul koridorlarında kanatsız bir melek dolaşıyor. Hiçbir şeye itiraz etmiyor, zamanında derse giriyor, eşyalar tam eve geliyor. Evde yemeğini yedikten sonra şaşırtıcı ama uyarmadan tabağını, bardağını kaldırıyor. İnanmayacaksınız ama masanın altına düşen ekmek kırıntılarını el süpürgesiyle uyarmadan kendi kendine aldığına bile şahit oldum. 

Haberin Devamı

Ne televizyon için; ne bilgisayar için pazarlık yapmıyor. Yaptığı davranışın sonucunu kabullenmiş durumda.

Ödevlerini yapıyor, saatlerce kitap okuyor, uyarmadan dişlerini fırçalayıp, yatağına giriyor. Sabah bir seslenmede uyanıyor, çantasındaki eksikleri kontrol edip okul yoluna koyuluyor.

Anlayacağınız müthiş iki hafta geçiriyoruz.

Doğrusu onun bu halini görünce acaba normalde niye yapmadığını merak etmiyor değilim. Hatta ara ara mesafeli ilişkimizde ona da bu durumu dayanamayıp sordum. Cevabı basitti:

“Bütün bunları biliyorum ve yapabiliyorum. Ama canım istemiyor. Bana hergün diş fırçalamak, zamanında yatağa girmek saçma geliyor anne anlasana!”

Sadece Oğlum Değil, Ben de Ders Aldım

Bütün bunlardan sadece bizim ergen irisi değil, ben de çok ders çıkardım. Bugüne kadar her verdiğim şeyi aslında almış, içselleştirmiş. Ama uygulamak zor geliyor. Sadece öncelikleri farklı. En önemlisi çatışma ile değil, uygun bir dille ona hitap edip, anlatmak sanırım bazı şeyleri gerçekleştirmesini daha da kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Boşuna üzülmeme; gelecekle ilgili karamsar olmama gerek yokmuş. Başı sıkışınca, canı isteyince kurallara gayet iyi uyuyormuş.

Tabii en büyük isteğim onun bu melek halinin çok ama çok uzun sürmesi. Ama buna kendimi de alıştırıp, hayal kırıklığı da yaşamak istemiyorum.

Laf aramızda çok sıkışırsam okuldan yine yardım isterim diye bir B planım da var doğrusu…