Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Akran baskısı

Bizim ergen irisi son bir hatta iki yıldır akran baskısı altında. Onlarla yarışıyor, onlar ne yaparsa onu yapmaya özen gösteriyor. Sadece benimki değil, o yarıştığı arkadaşlar da aynısını yapıyor.

Haberin Devamı

Bizim ergen irisi son bir hatta iki yıldır akran baskısı altında. Onlarla yarışıyor, onlar ne yaparsa onu yapmaya özen gösteriyor. Sadece benimki değil, o yarıştığı arkadaşlar da aynısını yapıyor. Yani anlayacağınız birbirlerini gaza getiriyorlar. Bazen onlar benim ergen irisini, bazen de benimki onları izliyor.

Birbirlerini etkiliyor, hatta tetikliyorlar. Neyse ki son zamanlarda bir arkadaşını izliyor. İyi bir örnek olduğu için neyse ki, diyorum.

Efendim bizimkinin arkadaşı önceleri pek dağınık, derslerle çok ilgili olmayan biriydi. Son bir yıldır bu sınav baskısı mı nedendir bilinmez bir gaza geldi ki sormayın. Arkadaşı her şeyi bir kenara bıraktı, varsa yoksa okul ve dersleri önemsemeye başladı. Bizimkiyle de yakın ya, sürekli ona yol yordam gösteriyor. Bizimki hayranlıkla onu izliyor. Her gün bir macera ile geliyor.” Biliyor musun anne bugün M…., teneffüse bile çıkmadı, test çözdü….vb”

Haberin Devamı

Sömestir tatiline girerken ben uyanık anne olarak onu eve davet etmesini istedim. Bizimki pek sevindi. Arkadaşını aradı, bize gelmesini istedi. Karşısındakinin cevabı şu: “Yok, hiçbir yere çıkmayacağım, test çözeceğim, eksiklerimi tamamlayacağım” Kızmayın ama bir an olsun onun annesinin yerinde olmak istedim. Ne şahane çocuk! Neyse normale dönüyorum, yok yok tatil dediğin, dinlenme, eğlenme tabii ki biraz da ders. Çocuk abartmış yani. Anlayacağınız bizimkinin teklifini ders çalışacak diye kabul etmedi. Bizdeki yansımasını yazıyorum sıkı durun.

Bu konuşmadan önce küçük bir tatil isteyen bizim ergen irisi, “Anne, benim de eksiğim var, biraz onları tamamlayayım. Bir yere gitmeyelim. Oturup, çalışayım. Hatta bazı eksiklerimi tamamlamak için bir hocadan destek alalım” demez mi! Bir anne ne ister söyleyin sevgili okurlarım. Yanlış anlamayın, benden bir baskı yok, sadece dualarım kabul edildi diyorum!!!

Neyse ki yine abartmadı, eğlence ağır basıyor, biraz biraz çalışıyor. Olsun, harika bir duygu. Odasına kendiliğinden gidiyor, eksiklerinin altını çiziyor, sıkı durun her gün değiştirse de bir program yapıyor. Programı görseniz gözleriniz yaşarır. Ders, ders, ders… Tabii ki buna uyamıyor. Ama olsun günde 2 saat, 3 saat çalışıyor ya…

Haberin Devamı

Ben de en kısa zamanda ona ödül vermeyi düşünüyorum. Cezaya karşıyım ama ödülü seviyorum, kimse durduramaz beni. Küçük küçük sürprizler yapmayı planlıyorum. Ailece bir sinema, uzun süredir ara verdiğimiz başbaşa yemekler, yürüyüşler başlayacak. Yaşasın arkadaşı M…, yaşasın oğlum…