Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Sigara içenlerin ağız ve diş sağlığı için yapması gerekenler

Sigara kullanıyorsanız, işte size dikkat etmeniz gereken 12 önemli madde...

Haberin Devamı

Sigaranın sağlığa zararları saymakla bitmez. Sigara içenlerin karşılaşabilecekleri ağız ve diş sağlığı sorunları da oldukça fazladır.

Sigaranın ağız ve diş sağlığına olumsuz etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Ağız kuruluğu ve kokusu: Sigaranın tükürük salgısını azaltmasıyla oluşan ağız kuruluğu ve nikotinin ağız boşluğuna yerleşmesi, ağızda ve nefeste kötü kokuya neden olur. Ayrıca sigaranın yol açtığı diş eti hastalıkları ve ağız yaraları da koku oluşmasının nedenlerindendir.

2. Dişlerde sararma ve leke oluşumu: Tütün ve nikotin kalıntıları dişlerde renk değişimi, sararma ve lekeler oluşturur.

3. Diş çürükleri: Sigara dişlerde plak ve tartar oluşumunu arttırır. Dişlerde ne kadar çok plak ve tartar birikirse temizlenmeleri de o kadar zor olur ve dişlerin çürümesi kolaylaşır.

Haberin Devamı

4. Tat alma duyusunda azalma: Sigaranın dildeki tat alma reseptörlerinin işlevlerini bozması sonucunda tat alma duyusu azalır.

5. Ağızdaki yaraların yavaş iyileşmesi: Çeşitli nedenlerle ağız ve diş etlerinde oluşan yaraların iyileşmesi ve diş çekimi ya da ağız içinde yapılan cerrahi işlemler sonrası iyileşme sigara içenlerde daha yavaş olur.

6. Diş eti hastalıkları: Sigara diş eti dokusunu bozarak çeşitli hastalıkların oluşmasına, hızlı ilerleyip geç iyileşmesine neden olur.

7. Diş implantı işlemlerinde sorunlar: Sigara içenlerde yapılan implant uygulamalarının başarı oranı daha düşüktür.

8. Ağız ve gırtlak kanseri: Ağız ve gırtlak kanserlerinin yüzde 90’ı sigaranın içerdiği zehirli maddelerden kaynaklanır.

Sigara içenlerin ağız ve diş sağlığı için yapması gerekenler

SİGARA İÇENLER DİŞ BAKIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sigaranın yol açtığı zararlardan kurtulmak için en etkili yol sigarayı bırakmaktır. Sigara içmeye devam edenlerinse maruz kalabilecekleri zararları en aza indirmek için ağız hijyenine ekstra özen göstermeleri gerekir. Bunun için öncelikle doğru ve düzenli bir ağız-diş bakımı alışkanlığı geliştirmeleri şarttır. Sigara kullanıyorsanız, işte size dikkat etmeniz gereken 12 önemli madde:

1. Sigara içtikten hemen sonra ağzınızda ve dişlerinizde kalan nikotin ve diğer maddelerin kalıntılarını temizlemek için bir bardak su için.

Haberin Devamı

2. Doğru diş fırçası seçtiğinizden emin olun. Diş fırçasının sigaranın oluşturduğu lekeleri çıkarabilmesi için sert kıllı olması gerekir. Ayrıca diş fırçası ağız ve dişlerin zor bölgelerine ulaşabilecek türde olmalıdır.

3. Sigara içenlere özel beyazlatıcı ve bakteri plağını temizlemede etkili maddeler içeren diş macunları kullanın.

4. Dişlerinizi, biri gece yatmadan önce olmak üzere mutlaka günde üç kez fırçalayın.

5. Kahve, gazlı içecekler ve asitli yiyeceklerin dişlere olumsuz etkilerinin sigaranın etkileriyle bir araya gelmesi sonucunda dişlerinizin göreceği zarar iki katına çıkacaktır. Bu yüzden bu tür yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra dişlerinizi mutlaka suyla çalkalayın.

Haberin Devamı

6. Kötü ağız kokusuna neden olabilecek bakteri plağını rahatça temizlemek için günde en az bir kez ağız gargarası yapın ve dişlerinizi fırçalarken dilinizin üst kısmını da temizleyin.

7. Sigara nedeniyle tartar ve diş lekelerinde olan artış zamanla birikerek kendinizin tamamen temizleyemeyeceğiniz bir hale gelebilir. Bunları temizletmek için yılda bir kez diş hekime gidin.

8. Ağız ve diş etinde oluşan yaraların iyileşmesinin bir haftadan uzun sürmesi ciddi bir sorunun habercisi olabileceğinden mutlaka bir diş hekimine başvurun.

9. Gün içinde xylitol içeren şekersiz sakızları çiğneyin.Hem mekanik temizliğe faydalı olur hem de nefesinizi ferahlatır.

Haberin Devamı

10. Temizleyici ve ferahlatıcı etkisi olan elma, havuç gibi diş dostu gıdaları sık tüketiniz.

11.C vitamini sigara içenlerde azalır. Bu vitaminin eksikliği de diş eti problemlerini artırır. Bol C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

12.Fark edemeyeceğiniz ağız ve diş sorunlarınızı tespit etmek ve ilerlemelerinin önüne geçebilmek için düzenli olarak altı ayda bir diş hekiminize kontrole gidiniz.