Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Sakız çiğnemek diş çürüklerini önlüyor

Sakız diş etlerinize masaj yapar. Nefesinizi ferahlatır, konsantrasyonunuzu artırır.

Haberin Devamı

Sakız çiğnemek pek çoğumuza keyif verir ancak verdikleri bununla sınırlı değildir. Tatlı ve ferahlatıcı bir şeye olan isteği karşılamanın ötesinde, başka avantajları da vardır. Bunların başında çiğneme işinin, ağzınız için doğal bir savunma mekanizması olan tükürük üretimini hızlandırması söylenebilir.

Sakız diş etlerinize masaj yapar. Nefesinizi ferahlatır, konsantrasyonunuzu artırır. Ayrıca sigara içmeyi unutturmasından, stresli hissettiğinizde sizi rahatlatmasına, kilo kontrolüne ve özellikle ağız hijyeni ve diş çürümelerini önlemesine kadar çok çeşitli faydalar sağlar.

Diş sağlığı konusundaki klinik çalışmalar, özellikle şekersiz sakız çiğnemenin diş çürümelerini önlemeye yardımcı etkileri olduğunu gösteriyor. Özellikle yemek yedikten sonra 20 dakika boyunca şekersiz ya da tatlandırıcılı sakız çiğnenmesi öneriliyor.

Haberin Devamı

Sakız çiğnemek, tükürük miktarını artırarak, tükürüğün adeta ağız içini yıkayarak dişler arasındaki yiyecek ve içecek artıklarının temizlenmesini sağlıyor. Ancak çiğnenen sakız şekerli olursa, şeker tükürükle birlikte tüm ağız içini dolaşarak dişlerin çürümesine neden olan asitli ortamın oluşmasına yol açıyor.

Şekersiz sakız çiğnemek, kesinlikle diş fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yerine geçemez. Ağız ve diş sağlığının korunması için dişlerin mutlaka günde en az iki, tercihen üç kez fırçalanması gerekir. Sakız çiğnemek, bir sonraki diş fırçalama zamanına kadar ağzın olabildiğince temiz kalmasını sağlayarak ağız içindeki zararlı bakteriler ve asitli ortamdan dişlerin zarar görmesini engellemeye yardımcı olur. Ayrıca sakız çiğnemek çene eklemine egzersiz yaptırır ve kasları geliştirir.

Tatlandırıcılı sakızları tercih edin

Günümüzde pek çok üründe olduğu gibi sakızlarda da şeker yerine sağlıklı tatlandırıcı alternatifleri kullanılıyor. Sakızlarda şeker yerine kullanılan tatlandırıcılardan KSILITOL ve MANNITOL'ün şeker tadı vermelerinin yanı sıra diş sağlığına pek çok olumlu etkisi vardır.

Sakızlarda en çok kullanılan tatlandırıcı olan ksilitol düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Şekerle aynı tadı vermesine karşın % 40 daha az kalori içerir. Ağızda ferahlık hissi uyandıran ksilitol çeşitli bitkilerin lifli kısımlarından elde edilir.

Erik, çilek ve karnabahar başta olmak üzere çeşitli meyve sebzelerde doğal olarak bulunur. Ayrıca insan vücudunda da çok az miktarda üretilir. Diyabet hastaları için güvenlidir. Ksilitolün diş çürümelerinin önlenmesindeki etkisini gösteren çok sayıda araştırma bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Daha az asit, daha az bakteri ve sağlıklı dişler

Diş çürümelerinin başlıca nedenlerinden biri, diş yüzeyinde plak tabakası oluşmasından sorumlu olan Streptococcus mutans adlı zararlı ağız bakterileridir. Bu bakteriler, salgıladıkları maddelerle diş yüzeyinin yapışkanlığını artırarak gıda artıklarının kolayca yapışmasını sağlar ve bunun sonucunda da plak tabakası oluşur. 

Daha az asit daha az bakteri ve sağlıklı dişler

Diş çürümelerinin başlıca nedenlerinden biri, diş yüzeyinde plak tabakası oluşmasından sorumlu olan Streptococcus mutans adlı zararlı ağız bakterileridir. Bu bakteriler, salgıladıkları maddelerle diş yüzeyinin yapışkanlığını artırarak gıda artıklarının kolayca yapışmasını sağlar ve bunun sonucunda da plak tabakası oluşur.

Zararlı bakteriler şekerle beslenerek yaşar ve çoğalırlar. Tatlandırıcıyı da yerler ama sindiremedikleri için asıl beslendikleri şekeri alacak yerleri kalmaz ve bir süre sonra ölürler. Dolayısıyla tatlandırıcılı sakız çiğnemek bakterilerinin şeker metabolizmasını bloke ederek, deyim yerindeyse onları açlıktan öldürür. Ağız içinde zararlı bakterilerin azalması sonucunda plak tabakası da azalır ve bakterilerin oluşturduğu asitli ortam nötralize olur. Bu sayede diş çürümelerinin önüne geçilebilir.

Haberin Devamı

Diş minesinin onarımı

Tükürük içerdiği kalsiyum ve fosfat ile ağız ve diş sağlığını korur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı ve tükürüğün ağız içindeki akışını hızlandırdığı için daha fazla miktarda fosfat ve kalsiyumun dişlere ulaşmasını sağlayarak zarar gören diş minesinin onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca tatlandırıcılı sakızlarda kullanılan ksilitol ve manitol gibi maddeler, dişler için önemli bir mineral olan kalsiyumun emilimini artırarak tükürükteki kalsiyum miktarının yükselmesini sağlar. Araştırmalar bu maddelerin ağız içinde aft, mantar oluşumunu ve dişeti iltihaplarını önlediğine ilişkin veriler ortaya koyuyor. Ancak laksatif etkileri nedeniyle tatlandırıcılı sakızların aşırı tüketilmemesinde fayda var.

Sağlıklı günler…