Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

İleri yaş ağız ve diş sağlığı

Gelecekte olası diş problemlerin şiddetini azaltabilmek için diş hastalığı belirtilerine dikkat etmek, doğru ağız ve diş bakımını uygulamak önem taşıyor.

Haberin Devamı

Dişler, evde yapılan diş bakımı ve düzenli diş muayeneleriyle her ne kadar sağlıklı kalsa da, ileri yaşla birlikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir takım problemlerle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olabiliyor. Kişinin genel sağlık durumundaki olumsuzluklar ve ilaç kullanımı nedeniyle ağız ve diş sağlığı da aynı ölçüde tehdit altında girebiliyor. Gelecekte olası diş problemlerin şiddetini azaltabilmek için diş hastalığı belirtilerine dikkat etmek, doğru ağız ve diş bakımını uygulamak önem taşıyor.

Önceden önlem almak gerekiyor

Yaş ilerledikçe artan problemlerin başında diş hassasiyeti ve çürükler geliyor. Diş kökü yüzeyinde oluşan çürük oluşumlarının hızını azaltabilmek için düzenli olarak florürlü diş macunu ile diş fırçalamanın yanı sıra, günde bir kez mutlaka diş ipi kullanılması ve düzenli olarak diş hekimine giderek, çürük oluşumlarının takibinin yapılması gerekiyor. Zamanla diş etinin çekilmesi ve diş minesiyle kaplı olmayan köklerin ortaya çıkmasıyla oluşan diş hassasiyeti için özel üretilmiş diş macunu kullanımı önem taşıyor. Diş macunu kullanımından sonra hala problem devam ederse mutlaka diş hekimine başvurulması gerekiyor.

Haberin Devamı

Diş eti hastalıklarını ciddiye alın!

Bunun dışında, özellikle 40 yaş ve üstü bireylerde ortaya çıkabilen diş eti hastalıklarının da ciddiye alınması tavsiye ediliyor. Kötü ve düzensiz beslenen, yeterli ağız ve diş bakımı yaptırmayan, şeker ve kalp hastalıkları gibi sistematik hastalıkları olan, diş etlerini etkileyen ilaçlar kullanan ve sigara içen bireylerin, olası diş eti hastalıklarından korunabilmesi için mutlaka düzenli olarak diş hekimine başvurması gerekiyor.

Ağız kuruluğu tedavi edilmediğinde dişlere zarar verebiliyor

İleri yaş grubunda karşılaşılan bir başka ağız ve diş sorunu ise ağız kuruluğu… Bu problem özellikle tıbbi rahatsızlıklardan ve ilaç kullanımından kaynaklanıyor. Ağız kuruluğu tedavi edilmediğinde dişlere zarar verebiliyor ve diş kayıplarının yaşanmasına neden olabiliyor. Son olarak hareketli protez kullanımına bağlı ağızda oluşabilecek mantar enfeksiyonları için önlem alınması gerekiyor. Bunun için protezleri gece yatmadan önce ağızdan çıkartmak ve özel maddelerle protezlerin temizliklerinin yapılması önem taşıyor.