Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş teli hakkında bilinen 10 yanlış

Diş teli konuşma bozukluğuna yol açar mı? Dişlerde leke ve çürüğe neden olur mu?

Haberin Devamı

Diş teli hakkında bilinen 10 yanlış

Genetik veya gelişimsel olarak alt ya da üst çenenin küçük olması ya da dişlerin boyutlarının büyük olması nedeniyle dişlerin çapraşıklaşması, çenenin geniş olmasından kaynaklı yer fazlalığı nedeniyle dişlerin aralıklı olması, alt ya da üst çenenin daha geride veya ileride olması, üst ve alt ön dişler arasında fazladan aralık olması, yirmi yaş dişlerinin diğer dişleri sıkıştırması gibi sorunların giderilmesi için diş teli tedavisi (ortodontik tedavi) uygulanır. Ancak diş telinin kullanımı konusunda halk arasında doğru kabul edilerek yaygınlaşan bazı yanlış bilgiler diş teli tedavisi sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu yanlış inanışlardan en yaygın olan 10 tanesi şunlardır:

Haberin Devamı

1. DİŞ TELİ ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİNDİR, YETİŞKİNLER KULLANAMAZ

Diş telinin çoğunlukla çocuklara ve gençlere uygulanması nedeniyle diş teli kullanımında yaş sınırlaması olduğu düşünülür. Ancak diş teli her yaşta kullanılabilir. Önceki yaşlarda gerektiği halde diş teli kullanmamış olan kişiler de yetişkin olduklarında diş teli kullanabilirler. Ayrıca ilerleyen yaşlarda diş kaybı nedeniyle oluşan boşluklara diğer dişler kayabilir ve bu boşluğun köprü ya da implant ile doldurulabilmesi için kayan dişlerin eski yerlerine taşınması için diş teli kullanılması gerekebilir. Ne var ki yetişkinlerde tedavi daha yavaş ilerler ve sadece dişlerdeki çapraşıklıklar düzeltilebilir.Çene kemiklerine müdahale ancak cerrahi operasyonla olabilir.

2. DİŞ TELİ SÜREKLİ BİR RAHATSIZLIK VE AĞIZDA FAZLALIK HİSSİ VERİR

Diş teli ilk takıldığında biraz rahatsız edebilir ve alışana kadar ağızda bir fazlalık varmış gibi hissettirebilir, acıtabilir ama bu geçici bir durumdur. Birkaç gün içinde diş teline alışıldıktan sonra ağızdaki rahatsızlık ve fazlalık hissi ortadan kalkar.

3. DİŞ TELİ DİŞLERDE LEKELERE VE ÇÜRÜKLER YOL AÇAR

Diş telinin kendisi değil, diş teli takıldıktan sonra ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi lekelere ve çürüklere neden olabilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan diş telleri, diş ve dişeti dokularına son derece uyumlu, yüksek kaliteli paslanmaz çelik tellerdir. Dolayısıyla bunların doğrudan leke ya da çürük oluşturma etkisi söz konusu değildir.

Haberin Devamı

4. DİŞ TELİ NE KADAR AĞRI VERİRSE DİŞLERDE DÜZELME O KADAR HIZLI OLUR

Çoğu kişi diş telinin sıkı olmasının etkisini arttıracağını ve dişlerde düzelmenin daha hızlı olacağını düşünür. Ancak dişlere çok fazla kuvvet uygulanması, çene kemiklerine, diş ve diş etine zarar verebilir.İstenmeyen sonuçlara neden olabilir.

5. DİŞ TELİ DİŞLERİN FIRÇALANMASINI VE AĞIZ HİJYENİNİ ENGELLER

Diş teli takanlar için özel olarak üretilmiş ve kolayca bulunabilecek elektrikli fırçalar ve ara yüz aparatları sayesinde diş temizliğinin ve ağız hijyeninin etkin bir biçimde sağlanması mümkündür.

6. DİŞ TELİ DİŞ KÖKLERİNİ VE ÇENE KEMİKLERİNİ TAHRİP EDER

Diş teli uygulaması, dişlere, dokulara ve kemiklere herhangi bir zarar vermeden dişlerin yerlerinin değiştirilmesini sağlar. Dişlerin hareketine etki eden kuvvetin fizyolojik çekme ve itme kuvveti olması nedeniyle diş kökleri ya da çene kemiklerinin tahrip olması söz konusu değildir.

Haberin Devamı

7. DİŞ TELİ KONUŞMANIN BOZULMASINA YOL AÇAR

Diş telinin konuşmayı engelleyen ya da bozulmasına neden olan bir etkisi yoktur. Ancak ilk takıldığında alışma sürecinde konuşma sırasında dudak, dil ve diş koordinasyonu sağlanana kadar telaffuzda belli belirsiz değişiklikler olabilir.

8. DİŞ TELİNİN UZUN YILLAR TAKILMASI GEREKİR

Diş teli kullanımı süresi kişinin diş teli tedavisini gerektiren problemine göre farklılık gösterir. Ortalama süre 8 ile 30 ay arasındadır.Özellikle 12- 15 yaş arası çocuklarda tedavi çok hızlı ilerler.Tedavi, hızında hastanın uyumu da önemli faktördür.

9. DİŞ TELİ ÇIKARILDIKTAN SONRA DİŞLER ARTIK BİR DAHA BOZULMAZ

Diş teli çıkarıldıktan hemen sonra dişler eski yerlerine dönmeye çalışabilir. Bunu önlemek ve dişleri sabit tutmak için pekiştirme apareylerinin kullanılması gerekir. Aksi halde dişler tekrar kayabilir.

Haberin Devamı

10. GÖRÜNMEZ DİŞ TELLERİ TEDAVİDE ETKİLİ DEĞİLDİR

Teknolojik gelişmeler, her alanda olduğu gibi ortodonti alanında da yeni yöntemlerin kullanılmasını sağlıyor. Bunlardan biri olan görünmez diş telleri, dişlerin arka yüzüne takılarak estetik kaygıları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. İşlev ve tedavi etkinliği açısından diğer diş tellerinden bir farkı bulunmuyor.Ayrıca şeffaf, renkli ve beyaz renkte de apareyler mevcuttur.