Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş hekimi korkusunun üstesinden gelmek

Hastaların diş hekimi tarafından dişlerine ve diş etlerine ne yaptıklarını anlamamasından kaynaklanan bir güvensizlik sonucunda oluşan diş hekimi korkusu bilgi verilmesiyle azalıyor.

Haberin Devamı

En çok korkulan şeylerden birisi diş hekimi koltuğuna oturmak… Ama bu korkuyu yenmek mümkün… Diş hekimi korkusu (dentafobia), psikolojik olarak ve ön yargılı bir şekilde diş hekimine gitmekten korkma, iğrenme veya hoşlanmama gibi mantık dışı duyguları içeriyor. Ağızda çalışılırken ortaya çıkan gürültü, hastanın ağzını devamlı açık tutmak zorunda olması, iğne korkusu bu duyguların temelini oluşturuyor. Yapılan anket araştırmaları Türkiye’de diş hekimine başvuran her 10 kişiden dördünün diş hekimi korkusu yaşadığını gösteriyor. Psikolojik olarak diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama, diş hekime gitmemek için bahaneler üretme, diş hekime gitme konuşması yapıldığında nefes darlığı, heyecan, bulantı, kusma, çarpıntı, bunalım, sıkıntı, korku ve endişe yaşanması bu korkunun belirtileri arasında yer alıyor. Ayrıca bu korku, kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları ve bu nedenle yapılan direnişleri de içerebiliyor.

Ağız ve diş sağlığınızı riske atmayın!

Haberin Devamı

Gereksiz korkular ve ön yargılı düşünceler ağız ve diş bakımına karşı en az 6 ayda bir gösterilmesi gereken özeni engelleyeceği gibi olası diş problemlerinin de erken teşhisinin kaçırılmasına yol açabiliyor. Bu nedenle, rutin diş muayenelerinden kaçınmamak, diş hekimine ve diş aletlerine olan korkuyu yenebilmek için diş hekimi ile olan iletişimin sıcak tutması gerekiyor. Bunun yanında diş hekimiyle korkular hakkında açık bir dille konuşmak, kişiye özel bir tedavi planı çıkarmasını istemek, muayeneye gitmeden önce gerginlik hissini artırıcı kahve ve soda gibi içeceklerden uzak durulması, vücudun sakinleştirilmesi adına protein bakımından zengin yiyecekler tüketilmesi işe yarıyor. Ancak diş tedavileri, diş aletleri ve diş hekimlerine karşı daha ciddi korkuları olan bireylere ise mutlaka bir terapistten yardım almaları öneriliyor. Çünkü ağız aracılığı ile vücuda alınan mikroplar sadece ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilemekle kalmayıp, diğer organların da işleyişini bozabiliyor ve ciddi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor.

Diş tedavisinin ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor

Haberin Devamı

Hastaların diş hekimi tarafından dişlerine ve dişetlerine ne yaptıklarını anlamamasından kaynaklanan bir güvensizlik sonucunda oluşan diş hekimi korkusu bilgi verilmesiyle azalıyor. Bilgi korkunun en iyi ilacı olarak biliniyor. Diş hekimi korkusu olan bir kişinin, koltuğuna oturmadan önce neler düşündüğü çok önemli, bu düşüncelerin diş hekimiyle paylaşılması gerekiyor. Çünkü güvensizlik insanda korku ve endişe, utanıp sıkılma gibi duyguları yaratabiliyor. Ayrıca diş hekimin de yapmayı planladığı tedavinin ne olduğunu ve aşamalarını hastasına anlatması korkuların giderilmesini ve güveni sağlayabiliyor. Bilgisayar ekranından hastaya dişlerinin gösterilerek üzerinde bilgi verilmesi de olumlu karşılanıyor ve tedaviye destek sağlıyor. Bu nedenle diş hekimi muayenehanelerde olumlu bir deneyimin yaşanabilmesi için;

Haberin Devamı
  • Diş hekimini ve ekibini sevmek ve güvenmek,
  • Diş tedavisinin bütün kontrolünün hastanın elinde olduğunu ifade etmek ve buna inandırmak,
  • Hiç ağrı duymayacakları ya da iyi bir şekilde uyuşturulacaklarından emin olmalarını sağlamak gerekiyor.

Eft ve hipnoz işe yarıyor

Orjinal ismi “Emotional Freedom Techniques” olan "Duygusal Özgürleşme Teknikleri" anlamına gelen “EFT” ve söz, bakış, hayal gücü ya da bazı yardımcı nesneler kullanılarak telkin verme gibi tekniklerle oluşturulan; kişinin duygu, düşünce, algı ve bellek işlevlerinde değişikliklerin gerçekleştirilebildiği çok özel bilinç durumu olan “hipnoz”, diş hekimi korkusunun aşılmasında işe yarayabiliyor.

Hipnoz tamamen beynin doğal ve normal işlevlerinden bir tanesi… Büyü, sihir ya da doğaüstü hiçbir yönü yok… Hipnoz sadece gevşeme ve rahatlama aracı değil, aynı zamanda bilinçdışına açılan bir kapı… Hipnoz bilen bir diş hekimi bu kapıdan içeri girebiliyor ve diş hekimi korkusunun üstesinden gelebiliyor, diş hekimi korkusuna yol açan yanlış bilgileri, inançları, düşünceleri, algılamaları bulup ve değiştirebiliyor. Diş hekimi korkusunun altında, bazen enerji sistemindeki tıkanıklıklar yatabiliyor. EFT, kişinin enerji bedeninde oluşmuş olan duygusal tıkanıklıkları açmada kullanılan, hızlı ve etkili bir teknik… EFT uygulamalarının kökeninde, binlerce yıldır kullanılan Çin tıbbının tanımladığı kavramlar ve ilkeler yatıyor. Bu nedenle duyguların ortaya çıkmasına izin vermek ve aynı zamanda parmak uçlarıyla bazı akupunktur noktalarına hafifçe vurmaktan ibaret olan EFT diş hekimi korksunun azalmasını ve ortadan kalkmasını sağlayabiliyor.