Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş fırçanız hakkında bilmeniz gereken önemli bilgiler

Her gün en az üç kez kullanmamız gereken diş fırçamız en önemli eşyalarımızdan biridir ama onu pek de önemsemeyiz.

Haberin Devamı


Diş fırçanız hakkında bilmeniz gereken önemli bilgiler

Her gün en az üç kez kullanmamız gereken diş fırçamız en önemli eşyalarımızdan biridir ama onu pek de önemsemeyiz. Genellikle en son ne zaman değiştirdiğimizi unutur, yenisini alırken de dişlerimiz için hangi fırçanın uygun olduğuna dikkat etmeden rastgele bir fırça alır ve gelişi güzel kullanırız. Ancak genel sağlığımız açısından kritik öneme sahip olan ağız ve diş sağlığımızın korunmasında dişlerin düzenli olarak fırçalanması kadar, doğru türde diş fırçası seçilmesi ve kullanılırken yapılması gerekenlere dikkat edilmesi son derece önemlidir.


DİŞ FIRÇASINI DOĞRU SEÇİN

Diş fırçamızı değiştirme zamanı geldiğinde karşımıza çeşitli şekil, boyut, renk, marka ve özellikte çok sayıda alternatif çıkar. Bu kadar çok fırça arasından seçim yapmak konusunda kafamız karışır ve çoğu zaman neye dikkat etmemiz gerektiğini bilmeden herhangi birini seçeriz. Ancak dişlerin tam olarak temizlenmesi ve ağız hijyeninin sağlanması için uygun olan doğru fırçayı seçmek gözardı edilmemesi gereken bir konudur. İşte doğru diş fırçasını seçmek için dikkat etmeniz gerekenler:

1. Yuvarlak uçlu ve yumuşak kıllı diş fırçaları, dişlere ve diş etine zarar vermeden plakları ve yiyecek kalıntılarını temizlemek için en uygun olanlardır. Ancak sigara içenler ve çay, kahve gibi dişlerde leke yapan içecekleri çok tüketenler için orta sertlikte fırçalar daha iyi sonuç verir.

2. Çapraz ve açılı kılları olan fırçalar, dişlerin arasında kalan ve ulaşılması zor olan yerlerin temizlenmesini sağlar.

3. Diş fırçasının ağız içinde rahat hareket edebilmesi ve ağzın her bölgesine ulaşabilmesi için baş kısmının küçük ve kavisli olması gerekir. Bu açıdan başlıkları dönen fırçalar da tercih edilebilir.

4. Diş fırçasının sapı elinizle rahatça kavrayacağınız kalınlık ve uzunlukta, kaygan olmayan bir malzemeden olmalıdır.

5. Diş fırçası kullanma güçlüğü olanlar pilli diş fırçalarını tercih edebilirler.


DİŞ FIRÇASINI DOĞRU KULLANIN

Diş fırçanız hakkında bilmeniz gereken önemli bilgiler

Diş fırçasının seçilmesinde olduğu gibi kullanılması sırasında da dikkat edilmesi gereken önemli konular vardır. İşte diş fırçanızı kullanırken yapmanız gerekenler:

1. Diş fırçanızı yalnızca siz kullanın, asla başka biriyle paylaşmayın.

2. Dişinizi fırçaladıktan sonra, fırçanızın kıllarının arasında kalan yiyecek artığı ya da diş macunu kalıntılarını akan suyun altında iyice temizleyin ve suyun soğuk olmasına dikkat edin. Sıcak su fırçanın kıllarına zarar verir.

3. Diş fırçanızı iyice temizledikten sonra, baş kısmı üste gelecek şekilde dik olarak bırakın, yatay olarak kalırsa kuruması gecikeceğinden kıllarının arasında bakteri oluşumu riski söz konusudur.

4. Evdeki herkesin diş fırçasının birbirinden ayrı olacak şekilde, kapalı olmayan ayrı kaplarda dik durmasına özen gösterin. Fırçaların kapalı kaplarda tutulması bakteri oluşumuna neden olur. Fırçaların birbirine temas etmesi de bakteri ve virüs geçişi riskini artırır.

5. Ağız ve diş hijyeninin korunması için diş fırçalarının en geç her üç ayda bir değiştirilmesi gerekir. Ancak fırça bu süre dolmadan aşındığında ve nezle, grip , herpes gibi hastalıklardan sonra değiştirilmesi uygun olur.