Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş düşmanı 18 alışkanlık

Diş sağlığınızı korumak için günlük hayatta kulaktan dolma sözlerle hareket etmeyin!

Haberin Devamı

Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yaptığımız hatalar, kimi zaman telafisi güç sonuçlar doğurabiliyor. Sağlığınızı korumak için günlük hayatta birçok kulaktan dolma sözlerle hareket ediyor olabilirsiniz. Ama ne yazık ki bu doğru bildiğiniz yanlışlar ve çoğu zaman önemsenmeyen detaylar ağız ve diş sağlığınızın bozulmasında büyük rol oynuyor. İşte doğru ya da zararsız bilinen 20 diş düşmanı alışkanlık:

 1- Asitli ve yoğun şekerli gıdalar tüketildikten hemen sonra diş fırçalamak

Evet doğru duydunuz. Diş fırçalama işlemi doğru zamanda yapılmazsa yarar yerine zarar verebilmektedir. Çünkü asit oranı yüksek kola, meyve suyu, limon gibi yiyecekler diş minesi üzerinde asit saldırısına neden olur. Bu da diş mine tabakasını yumuşatır. Bu durumda eğer hemen fırçalama yaparsak yumuşayan mine tabakasında aşınmalar olur. Diş minesi zamanla incelir ve dişte hassasiyet başlar. Sonrasında koruyucu tabakası tahribata uğrayan dişte kolayca çürükler oluşabilir. Bu sebeple asitli gıdalar tüketildikten sonra ağız sadece suyla çalkalanmalı, 20–30 dakika sonra da fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca şekerli ve asitli gıdalar yenildikten sonra peynir ve yoğurt gibi nötralize edici besinler tüketmekte çok faydalıdır. Bu besinler dişler üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturur.

Haberin Devamı

 2- Uzun süre diş fırçalamak

Sanılanın aksine çok fazla ve sert diş fırçalamakta daha fazla temizlik sağlamıyor. Tam tersine dişlerde aşınma ve diş etlerinde çekilmeye neden olur. Önemli olan fırçalamanın süresi değil, doğru fırça ve teknikle fırçalamanın gerçekleştirilmesidir. İdeal olan, orta sertlikte ve kaliteli bir fırçayla günde 2 -3 kez, 2–3 dakika doğru bir şekilde dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesidir.

3- Buz çiğnemek

Buz yemek dişlerin çatlamasına ve kırılmasına neden olabilir. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerin aynı anda birlikte tüketilmesi diş minesinde çatlamalara ve sonrasında hassasiyete neden olur.

 4- Bebeğin ağzında biberonla birlikte uyuması

Bebeği biberonla uyutmak damak gelişiminin bozulmasına neden olabilmektedir. Ayrıca emziğin bal gibi şekerli besinlere batırılması, biberonla şekerli, süt ve meyve suyu verilmesi biberon çürüğü dediğimiz diş çürüklerinin başlıca nedenidir ve çocuklarda erken dönem ön diş kaybına neden olmaktadır.

Haberin Devamı

 5- Dil ve dudak piercingleri

Ağız içine uygulanan piercingler dişlerin çatlamasına neden olabildiği gibi metal cismin diş etlerine sürtünmesi diş etlerine de zarar verir. Piercingler aynı zamanda ağız içinde bakterilerin yuvalanmasına da zemin hazırlayarak ağız içi enfeksiyonlara neden olabilir.

6- Uykuda dişleri gıcırdatmak

Diş gıcırdatma genellikle stresle ilişkilidir ve dişlerin yıpranarak aşınmasına neden olur. Uzun süreli diş gıcırdatma ve diş sıkma zamanla çene eklemini de yıpratır ve ciddi eklem problemine sebebiyet verir. Bu soruna sahip bireyler mutlaka geceleri uyurken diş hekiminin kendileri için özel hazırlayacağı apareyleri kullanmalıdırlar.

 7- Yapışkan şekerli gıdalar tüketmek

Tüm şekerli gıdalar (bazı meyveler de dâhil) dişlerin çürümesi riskini artırır. Fakat özellikle yapışkan şekerlerin temizlenmesi oldukça güçtür ve diş yüzeyine uzun süre tutunarak kısa sürede diş çürüklerine neden olurlar.

Haberin Devamı

8- Şişelerin kapağını ağızla açmak

Dişler için oldukça zararlı bir alışkanlıktır. Dişlerin aşınmasına, çatlamasına ve kırılmalarına neden olur.

9- Gazlı içecek tüketmek

Gazlı içecekler şeker ve diş minesini aşındıran sitrik asit içerir. Bu nedenle kola ve diğer gazlı içecekler diş düşmanı besinlerin başında gelir.

10- Çok fazla meyve suyu tüketmek

Meyve suları vitamin ve antioksidanlar yönünden zengin besinlerdir. Fakat özellikle hazır meyve suları sanılanın aksine ciddi miktarda şeker de içerir. Bu durumda doğal meyve sularını tercih etmek ve ardından suyla ağzı çalkalamak ya da peynir gibi asit ortamı nötralize edici bir besin tüketmek faydalı olacaktır.

11- Sürekli atıştırmak

Sık sık atıştırma alışkanlığınız varsa ağzınızda sürekli bir gıda birikimi var demektir. Bu da diş çürükleri için zemin hazırlar. Bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız atıştırmalık olarak havuç, salatalık, peynir gibi sağlıklı gıdaları tercih etmenizde fayda var.

Haberin Devamı

12- Kalem kemirmek

Kalem ısırmak da dişlere zarar veren bir alışkanlıktır. Dişlerin çatlamasına ve kırılmasına neden olur.

13- Çok fazla çekirdek çitlemek

Çekirdek çitlerken çekirdek artıkları ara yüzlere takılıp diş ve dişetine zarar verebileceği gibi sürekli çekirdek çitleyenlerde ön dişlerde aşınma meydana gelebilmektedir.

14- Aşırı çay ve sigara tüketimi

Çok fazla çay, kahve içiyorsanız dişlerinizde sararma ve renklenmeler oluşur. Tütün tüketimi de aynı soruna neden olduğu gibi diş etlerine de zarar verir ve diş eti çekilmesine neden olur. Ayrıca sigara ağız içi kanser oluşumunun en önemli sebeplerinden biridir.

15- Çocuklarda parmak emme

Bebeklik ve erken çocukluk döneminde yoğun olan parmak emmek damaklarda gelişim bozukluğuna, çoğunlukla ön açık kapanışa (alt ve üst dişlerin temas etmemesi) neden olmaktadır. Bu sorun erken dönemde teşhis edilip ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.

Haberin Devamı

16-Limon yemek

Limon asit içeriği yüksek bir gıda maddesidir. Limonun ısırılarak yenmesi diş üzerindeki sert koruyucu tabaka olan minenin yumuşamasına ve kolayca aşınabilir hale gelmesine neden olur. Bu da diş çürüklerine zemin hazırlar. Bu nedenle limonun direkt değil de salata sosu olarak başka gıdalarla birlikte tüketilmesinde yarar vardır.

17-Ahşap kürdan kullanımı

Kürdan kullanmak diş etlerini travmatize eder ve diş aralarının açılmasına neden olur. Bunun yerine diş ipi kullanılmalıdır.

18-Ağrıyan dişe aspirin koymak

Dişin üzerine konulan aspirin ağrınızı dindirmediği gibi, ıstırabınızı da arttırır. Çünkü diş etinizde tahrişe neden olur.