Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş dolguları

Diş çürükleri tespit edildikten sonra, zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Diş çürükleri tespit edildikten sonra, zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekiyor. Diş çürükleri, görüntü bozukluğu, ağrı, koku, çiğneyememe ve çevredeki diş ve yumuşak dokuların zarar görmesi yönünden oldukça tehlikeli olabiliyor. Diş çürüklerinin tedavisi diş dolgusu ile yapılıyor. Çürük nedeniyle zarar görmüş diş dokusuna, normal fonksiyonlarını ve görünümünü kazandırmak için diş hekimlerince kullanılan yönteme “diş dolgusu” deniyor. Diş dolgusunun uygulanabilmesi için çürüğün diş minesi ve dentin seviyesinde olması gerekiyor. Çünkü dişin sinirine kadar ilerlemiş çürüklere dolgu tedavisi uygulanamıyor. Diş dolgusu, çürüklerin temizlenerek kullanılacak dolgu malzemesi ile restore edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Diş dolgularında uygulanacak malzemeler, dişte oluşan boşluk seviyesi, dişin işlevi ve konumu yönünden değişiklik gösterebiliyor. Çiğneme işlevi temel olarak azı dişleri bölgesinde gerçekleştiği için, bu dişler daha fazla basınca maruz kalıyor. Bu nedenle azı dişlerine dolgu yapılırken, ön dişlere göre daha dayanıklı diş dolgusu maddelerinin kullanılması gerekiyor. Ön dişlerde ise, mümkün olduğunca diş dolgusunun fark edilmemesi için, dişin rengiyle uyumlu renkte bir diş dolgusu maddesi tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Amalgam diş dolguları

Eski bir yöntem olan ve günümüzde estetik kaygılar nedeniyle pek tercih edilmeyen metal renkli dolgulara “amalgam” adı veriliyor. “Gümüş dolgular” olarak bilinen amalgam diş dolguları, farklı metallerin karışımıyla elde ediliyor ve içinde yüksek oranda metal (civa, kalay ve bakır) ve gümüş bulunuyor. Amalgam dolgunun içeriğindeki civa konusunda tartışmalar mevcut… Ancak, civa amalgamın içindeki diğer metallerle birleştiği için, kimyasal yapısı değişiyor ve zararsız hale geçiyor. Renginden dolayı estetik uyumu yakalayamamış olsa da, amalgam diş dolgularının yapımı diğer dolgulara göre daha kolay, diş dokusuyla daha uyumlu, sağlam ve uzun ömürlü oluyor. Fakat diş yapısında amalgam dolguya yer açmak için diş tabakasından daha çok madde kaldırılması gerekiyor. Bu da, amalgam diş dolgularının dezavantajı olarak biliniyor. Buna ek olarak, amalgam dolguların sertleşme süresi uzun olduğundan, en az 2 saat kadar hiçbir şey yenilmemesi ve 24 saat kadar bir zaman da dolgunun yapıldığı tarafın yeme işlemi için kullanılmaması gerekiyor.

Kompozit diş dolguları

Haberin Devamı

Günümüzde beyaz renkli oluşundan ötürü ağız içinde estetik bir görünüm sağlayacağından en çok tercih edilen dolgu modeli, “kompozit yani diş rengi dolgular”… Eskiden çiğneme basıncına maruz kalmayan dişlerde yani ön dişlerde estetik amaçlı kullanılan kompozit diş dolgular, şimdilerde daha dayanıklı olduğu için arka bölgelerdeki dişlere de uygulanabiliyor. “Beyaz dolgu” olarak adlandırılan kompozit diş dolguları diğer dolgulara göre daha çabuk sertlik kazanıyor fakat diş minesine göre daha soft bir madde olduğundan zaman içerisinde daha çabuk aşınabiliyor. Kompozit diş dolgularının yapımı bir hayli zaman alıyor ve uygulanması daha zor... Ayrıca, sıvıları emebilme özelliğine sahip olduğu için gıdalara bağlı geçici renk değişimi de gözlemlenebiliyor. Kompozit diş dolgularının yapımından hemen sonra yiyecek ve içecek tüketimi gerçekleştirilebilse de, dolgu yapılan dişlerle sert gıdaların ısırılmaması tavsiye ediliyor.