Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş beyazlatma

Diş beyazlatmanın kalıcılık süresi, dişin renk dengesini bozan çay, kahve, sigara gibi dış etkenlerin tüketim miktarına bağlı olarak değişebiliyor.

Haberin Devamı

Sarımtırak dişler her yaştan insanın yaşadığı diş sorunlarının başında geliyor. Genetik geçiş, sigara, kahve, çay, alkol gibi dış etkenler yoluyla diş plağı pigmentlerinin bozulması, diş macunu kullanım miktarının iyi ayarlanmaması, doğru diş fırçalama yöntemlerinin bilinmemesi gibi pek çok neden dişlerin sararmasına neden oluyor. Sararmış dişleri kestirip kaplama yaptırmak yerine, dişlerin çeşitli yöntemlerle beyazlatılması gerekiyor.

Diş beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma, diş yapısında doğuştan bulunan ya da türlü dış etkenlerden dolayı, sonradan dişin rengini bozan maddelerin özel beyazlatıcı jeller yardımıyla yok edilmesi olarak tarif ediliyor. Diş beyazlatma işlemi leke çıkarmayla aynı olmuyor. Çünkü diş plağı temizleme işlemi ile birlikte yapılan leke çıkarma işleminde, sadece dişin dış yüzeyi temizleniyor. Oysaki diş beyazlatma yöntemiyle dişin içine işlemiş olan renklenmeler ortadan kaldırılıyor.

Beyaz dişlerin kalıcılığı kişiye bağlı olarak değişiyor

Haberin Devamı

Diş beyazlatmanın kalıcılık süresi, dişin renk dengesini bozan çay, kahve, sigara gibi dış etkenlerin tüketim miktarına bağlı olarak değişebiliyor. Diğer bir değişle, beyazlatma işleminin uygulandığı diş ile normal diş arasında herhangi bir fark olmadığı için, beyazlatılmış dişte zamanla renklenmeler olabiliyor. Bu renklenme oluşum zamanı kişinin kullandığı ürün tüketimine, macun kullanım miktarına ve fırçalama tekniğine bağlı olarak uzayabiliyor ya da kısalabiliyor.

Ev tipi diş beyazlatma yöntemi

Ev tipi diş beyazlatma yöntemi en sık başvurulan yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Kişilerin evlerinde uygulayabilecekleri bu yönteme geçilmeden önce, diş hekimi tarafından detaylı bir ağız muayenesinin yapılması gerekiyor. Sonra diş hekimi tarafından kişinin evinde rahatlıkla kullanabileceği bir kalıp hazırlanıyor. Diş yüzeyini kaplayacak özellikteki bu kalıbın içerisine beyazlatıcı bir jel sıkılıyor. Ev tipi diş beyazlatma yönteminden kalıcı ve uzun süreli sonuç alınabilmesi için, bu kalıbın özellikle gece yatarken 8 saat kadar kişinin ağzında kalması isteniyor. Bu kür, 7–10 gün arasında uygulanıyor. Bu yöntem klinik tipi beyazlatma yöntemini desteklemek amacıyla, ileri derecede mevcut olan diş renklenmelerinin tedavisine ek olarak da uygulanabiliyor.

Klinik tipi diş beyazlatma yöntemi

Haberin Devamı

Diş hekimlerinin muayenelerinde ve diş tedavi kliniklerinde uygulanan klinik tipi diş beyazlatma yöntemi, bir dişe ya da gülme hattındaki tüm dişlere sırayla uygulanabiliyor. Bu uygulama yapılırken dişleri beyazlatmak için ışın uygulanıyor. Bu ışından ağız içi (dişetleri ve yanak içleri) ve dudaklar zarar görmesin diye özel yalıtım maddeleri kullanılıyor. Diş taşlarının temizlenmesinden sonra, beyazlatma işlemi, dişe sürülen beyazlatıcı maddenin üzerine beyazlatmayı hızlandıran ışının uygulanmasıyla devam ediyor. Yaklaşık olarak 30 ile 45 dakika süren bu sürecin tamamlanmasıyla diş üzerinde lekelenme yapan maddeler temizleniyor ve işlem başarıyla son buluyor. Klinik tipi diş beyazlatma yöntemi, hekimin tercihine göre 1–3 seans uygulanabiliyor. Diş beyazlatma işlemi sonucu vakadan vakaya farklılık gösterse de, işlem sonunda yaklaşık olarak dişin beyazlığında 2–3 ton kadar açılma görülüyor.

Zararı yok...

Haberin Devamı

Her iki tip diş beyazlatma yöntemi, uygulama esnasında ve uygulama sonrasında diş minesinin daha hassas olmasına neden olabiliyor ama dişlere geriye dönüşü olmayan herhangi bir zarar vermiyor. Dişlerde oluşan hassasiyet ise kalıcı olmadığı gibi diş minesi üzerinde önemli bir değişikliğe de yol açmıyor.