Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Dil piercingi sağlığa zararlı mı?

Yemek yerken ve uyurken piercingin çıkarılması gelir.

Haberin Devamı

Özellikle gençler arasında popüler olan piercing cildin altındaki yağ tabakası ya da kıkırdak delinerek vücudun çeşitli yerlerine takılan materyallerdir. Genellikle kulak memesi delinerek takılan küpeler dışında piercing son zamanlarda göbek deliği, göğüs, kaş, burun, yanak, dudak ve dilde de kullanılmaya başlandı. Estetik amaçlı bir uygulama olsa da piercing beraberinde bazı sağlık riskleri getirdiği biliniyor. Özellikle dilde piercing, sağlığa olumsuz etkileri nedeniyle dikkatli olunması gereken bir tercih...

Dil piercingi sağlığa zararlı mı

DİL PİERCİNGİN RİSKLERİ

Dil, konuşmak, çiğnemek ve yutmak için kullanılan bir organdır. Dile takılan piercing bu işlevlerin yerine getirilmesinde aksamalara yol açabileceği gibi, delme işleminden sonra ağrı, aşırı kanama, enfeksiyon, şişme, ağız içi yaraları, sinir hasarı, dişlerde çatlama, kırılma, diş eti kanaması, çekilmesi gibi sorunlarla da karşılaşılabiliyor. Dilde piercingin yol açabileceği lokal ya da genel sağlık sorunlarından en sık karşılaşılanları şöyle sıralayabiliriz:

Haberin Devamı

1. Piercingin uygulandığı bölgede enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyon ağız içine, boğaza ve çeneye yayılarak kan dolaşımına karışabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

2. Piercing dilde, şişme, uyuşukluk ve hissizlik oluşturabilir.

3. Delme işlemi sırasında sinir hasarı ve aşırı kanama görülebilir. Dildeki kanama ve şişme fazla olduğunda nefes almayı engelleyebilir.

4. Piercingin metal ya da sert bir materyal olması durumunda temas ettiği dişlerde diş minesine zarar verebilir, dişin çatlamasına ya da kırılmasına neden olabilir.

5. Dil ucunda uzun süreli piercing kullanımında piercingin sürekli ön dişleri itmesi ve baskı yapması nedeniyle ön dişlerde diş etinin geri çekilmesi ve dişlerin gevşemesi hatta zamanla düşmesi söz konusu olabilir.

6. Dildeki piercing dişlerdeki porselen veya kronlar gibi bazı restorasyon materyallerinin çatlamasına, kırılmasına ya da zarar görmesine neden olabilir.

7. Piercingin sürekli aynı bölgeye sürtünmesi sonucunda ağız ülseri gelişebilir.

8. Tat almada kayıp yaşanmasına yol açabilir.

Haberin Devamı

9. Çiğnemede, yutmada, konuşmada güçlük çekilebilir.

10. Aşırı tükürük üretimine neden olabilir.

11.Piercing çevresinde oluşan bakteriler ağız kokusuna yol açabilir.

12. Kansorejen materyallerin kullanıldığı piercingler sağlık açısından ciddi riskler oluşturabilir.

13. Sterilize edilmemiş aletlerle uygulanan piercing, Hepatit ve HIV gibi ciddi bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.

14. Piercingin yapıldığı materyal alerjik reaksiyon oluşturabilir.

15. Piercingin yutulması durumunda sindirim sisteminde ya da akciğerlerde hasar oluşabilir.

16. Piercing uygulamasının iyileşme süresinin uzaması nedeniyle ağız içindeki bakterilerin artması hayati risk taşıyan bir bakteriyel enfeksiyon komplikasyonu olan toksik şok sendromunu ortaya çıkarabilir. Ayrıca dilde uzun süren enfeksiyon nedeniyle kana karışan bakteriler kalp ve beyinde de enfeksiyona yol açabilir.

Haberin Devamı

AĞIZ İÇİNE PİERCİNG YAPTIRDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dil piercingi sağlığa zararlı mı

Piercing bu konuda uzman kişilerce ve steril araçlar kullanılarak, hijyenik ortamlarda yapılması gereken bir işlemdir. Piercing takıldıktan sonra da delinen bölgede enfeksiyon oluşmaması için piercingin el ya da başka şeylerle temas etmemesine ve ağız içi hijyenine son derece özen gösterilmedir.

Dil piercingi sağlığa zararlı mı

Yenilen ve içilen her şeyden sonra ağız mutlaka çalkalanmalı, dişler mutlaka günde 3 kez fırçalanmalıdır. Dil piercinginin genellikler 3-4 haftada iyileşmesi beklenir. İyileşme süresinin uzaması durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Delinen bölge iyileştikten sonra dikkat edilmesi gerekenlerin başında, yemek yerken ve uyurken piercingin çıkarılması gelir. Aksi halde dil, damak, yanak içi ve dişler zarar görebilir. Ayrıca piercingi yutma tehlikesi vardır. Çıkarılan piercingin antiseptik ağız temizleme sıvılarıyla yıkanması ve üzerinde oluşan plak tabakasının giderilmesi için fırçalanması gerekir. Dil piercingi kullananların kullanmayanlara göre daha fazla ağız sağlığı riski altında olduğu ve ağız sağlığının da genel sağlığa önemli etkileri göz önüne alındığında, ağzınıza piercing taktırmadan önce bir kez daha düşünmenizde fayda var.