Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Çiğneme kasına botoks

Hem estetik düzenleme hem de diş gıcırdatma sorununun çözümü onda.

Haberin Devamı

MASSETER BOTOKSU İLE ESTETİK VE SAĞLIK

Çiğneme kasına botoks

Diğer adı “çiğneme kası” olan masseter kasına uygulanan botoks ile hem estetik düzenleme hem de diş gıcırdatma sorununa çözüm bulunabiliyor. Çene eklemini hareket ettirerek çiğnemeyi sağlayan dört çiğneme kasından biri olarak çenenin her iki yanında bulunan ve büyük bir kas olan masseter kasının normalden büyük olması çoğu kişide çenenin doğal anatomisinin bir parçasıdır. Ancak bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma ve sıkma sorunu başta olmak üzere, çeşitli etkenlerle çiğneme kasının aşırı çalıştırılması, bu kasın normalden fazla gelişmesine (hipertrofi) yol açabiliyor.

Dişlerin şiddetli çene hareketleriyle sıkılması ya da birbirine sürtülmesi olan bruksizm, uyanıkken de olabildiği gibi genellikle uykuda görülür. Diş gıcırdatma psikolojik ya da anatomik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Anatomik nedenler, çeneler arasındaki uyumsuzluk, yani çenelerin aynı hizada olmaması birinin daha önde ya da daha geride olması ya da diş çapraşıklığıdır. Yüksek dolgu, doğru yapılmamış köprü gibi dişle ilgili sorunlar da diş gıcırdatmaya neden olabilir. Ancak diş gıcırdatma genellikle psikolojik kaynaklıdır ve en yaygın nedeni strestir.

HEM ESTETİK HEM SAĞLIK AÇISINDAN TERCİH EDİLİYOR

Çiğneme kasına botoks

Masseter kasının büyük olması, kare şeklinde bir çene çizgisi oluşturarak yüzün alt kısmının görüntüsünü değiştirdiğinden özellikle kadınlarda estetik kaygı oluşturabiliyor. Başta Asyalı kadınlar olmak üzere kare şeklindeki erkeksi çene görüntüsünden kurtulmak isteyen kadınlar arasında yaygın olan bu uygulama birkaç hafta içinde yüzün alt kısmını dar ve oval bir görünüme kavuşturuyor.

Estetik yararlarının dışında, botoks uygulaması çene kaslarının istemsiz kasılmasını ve kontrol dışı dişlerin sıkılmasını engelleyerek bruksizm (diş gıcırdatma) sorunu ve neden olduğu ağrı ve rahatsızlığın ortadan kaldırılmasında kullanılıyor. Erkeksi görünüm açısından fazla gelişmiş masseter kası erkeklerde estetik bir kaygı oluşturmamakla birlikte, erkekler de botoks uygulamasını bruksizm tedavisi için bir yöntem olarak tercih ediyorlar.

UYGULAMA NE KADAR SÜRÜYOR?

Çiğneme kasına botoks

Masseter kasına botoks uygulanmasının 5-10 dakika gibi kısa bir sürede basit ve etkili bir şekilde yapılabilmesi popüler bir yöntem olarak kullanılmasını yaygınlaştırıyor. Masseter kasının içine enjekte edilen botoks, bu iri ve sert kası son derece etkili bir şekilde gevşetip yumuşatarak küçülmesini sağlıyor ve yüzün çene bölgesinin görünüşünü tümüyle değiştiriyor.

Botoks, yüzün her iki tarafındaki masseter kasına enjekte edildikten sonra genellikle 4-6 hafta içinde uygulama tekrarlanıyor ve alınan sonuç 6 ay boyunca korunabiliyor. Uygulamanın sonraki tekrarlarında bu süreler daha da uzuyor. Uygulamanın yüzdeki etkileri 2 ila 8 hafta içinde görülmeye başlıyor ve yüzün görünümü tedavinin ilk yılı boyunca önemli ölçüde iyileşiyor.

Masseter kasına botoks uygulamasının kası dondurarak çiğnemeyi engelleyeceği konusundaki endişelerle ilgili araştırmalar böyle bir olumsuz etkinin olmadığını gösteriyor. Botoks ile kasın felç olması değil, gevşeyerek küçülmesi sağlandığı için bu uygulama çiğnemeyi etkilemiyor. Masseter kasına botoks uygulaması çocuklar, yaşlılar ve özel bir sağlık sorunu olan kişiler dışında herkese uygulanabiliyor.