Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Çene ağrısı kalp krizi belirtisi olabilir

Çene ağrısı kalp krizi nedeni bile olabilir.

Haberin Devamı

Ağız ve dişle ilgili herhangi bir sorun olmamasına rağmen dişlerde ya da çenede hissedilen ağrının önemli başka nedenleri olabilir. Ağız ya da diş kökenli olmadığı halde dişlerde ya da çenede hissedilen ağrı, zonklama ya da uyuşma vücuttaki başka bir sorundan kaynaklanabilir.Bu tür ağrılara yansıyan ağrı adı verilir. Yansıyan ağrı, kaynaklandığı yerden başka bir yerde hissedilen ağrıdır. Ağrı, bir soruna karşı vücudumuzu uyarmak için sinyaller üreten sinir sisteminin hayati fonksiyonlarındandır. Bu yüzden ağrıyı yaratan nedenin mutlaka bulunması ve sorunun giderilmesi sağlık açısından büyük öneme sahiptir.

DİŞLER VE ÇENEDEKİ YANSIYAN AĞRININ NEDENLERİ

Vücudun başka bir bölgesindeki sorundan kaynaklanan ama dişlerde ve çenede hissedilen ağrıların çok çeşitli nedenleri vardır. Bunların başlıcaları kas ve sinir sorunları ile kalp-damar rahatsızlıklarıdır. Kas ağrıları, çoğunlukla yansıyan ağrıya yol açar. Çene kaslarında zorlanma gibi nedenlerle oluşan ağrılar doğrudan dişlere yansıyarak diş ağrısı olarak algılanır. Beyinden çıkan on iki çift sinirden biri olan ve yüzde duyu ve motor uyarısını sağlayan Trigeminal sinirden kaynaklanan ağrılar da yansıyan ağrı olarak dişlerde ve çenede hissedilir. Yeme, yutma ya da yüze ve çeneye dokunma ağrıyı arttırabilir. Sinir sistemindeki sinirlerin doğrudan hasar görmesiyle ortaya çıkan nöropatik ağrı da diş, dişeti ve çenede ağrıya neden olur. Dişler ve çenede hissedilen yansıyan ağrının bir diğer nedeni de migren ve başka sorunlar nedeniyle kafada yer alan sinir ve damarlardaki değişikliklerin yol açtığı baş ağrısıdır. Sinüsler ve burundaki sorunların neden olduğu yansıyan ağrı özellikle üst dişlerde hissedilir. Tüm bu fiziksel nedenler dışında stres, anksiyete ve depresyon gibi bazı psikolojik sorunlar da diş ve çene ağrısına neden olabilir.

Haberin Devamı

ÇENE AĞRISI KALP KRİZİNİN BELİRTİSİ OLABİLİR

Dünya genelinde ölüm nedenlerinin başında gelen kalp krizi, omuz, kol ve çenede ağrıya neden olur. Özellikle çenenin sol tarafındaki ağrı kalp krizinin önemli belirtilerinden biridir. Kalbi çevreleyen kaslarda ve sinirlerde oluşan gerilimin önce sol kol, oradan sol omuzda oluşturduğu ağrı çenenin sol tarafına ulaşarak tüm çeneye yayılabilir, hatta dişlere kadar gidebilir. Bu nedenle çenenin sol kısmındaki uyuşma ya da ağrı ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Özellikle sabah hissedilen çene ağrısı kalp krizi riskinin belirtisi olabilir. Çünkü sabah saatlerinde vücuttaki kan en yoğun halindedir. Bu yüzden de kan basıncı fazla olur ve kalp krizi riski artar. Bunun dışında koşmak, yüzmek gibi yoğun bir fiziksel aktivite sonrasında çenede hissedilen ağrı da kalp krizinden kaynaklanıyor olabilir. Dişler ve çenedeki ağrının başka bir ciddi nedeni de beyin tümörleri, kafa içi anevrizması ve diğer ciddi beyin hastalıkları olabilir.

Haberin Devamı

AĞRI VÜCUDUN SİGORTASIDIR

Ağız ve diş kökenli olmayan diş ve çene ağrılarında, ağrının kaynağının araştırılarak uygun tedavinin başlatılması önemlidir. Çünkü bu tip yansıyan ağrılar kalp, beyin gibi hayati organlardaki sorunlardan kaynaklanan ciddi rahatsızlıkların işareti olabilir. Bunların başında da kalp krizi ve felç gibi yüksek riskli durumlar gelir. Tıpkı elektrik sisteminde çıkan bir sorunun sigortayı attırması gibi, vücut da karşılaştığı sorunlara ilişkin uyarıyı ağrı ile verir. Bu nedenle ağrıları ciddiye almak ve ihmal etmemek gereklidir.