Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Ağız kokusu nasıl giderilir?

Günde en az iki kez diş fırçalanması ve dilin temizlenmesi ile ağız kokusunu önlenebilir. Bir hastalıktan kaynaklanan ağız kokusu varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Tıp dilinde halitozis olarak adlandırılan kötü nefes ya da ağız kokusu rahatsız edici bir sorundur ve kimi durumlarda utandırıcı bile olabilir. Ağız kokusu kişiler arası iletişimi ve özellikle de ikili ilişkileri sekteye uğratabilir. Düşünsenize, kim kötü bir ağız kokusuna tahammül edebilir ki?

Ağız kokusu nasıl giderilir

GEÇİCİ AĞIZ KOKUSU

Ağız kokusu geçici ve sürekli olmak üzere iki guruba ayrılabilir. Genellikle sabahları oluşan geçici ağız kokusu herkesin yaşayabileceği olağan bir durumdur. Uyku sırasında, uzun süreli besin alınmaması, ağız içini yıkayarak dişler arasındaki yiyecek ve içecek artıklarının temizlenmesini sağlayan ve ağız kuruluğunu önleyen tükürüğün daha az salgılanması ve gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle sabah ağızda kötü bir koku olması normaldir. Bir şeyler yenilip içildikten ve dişler fırçalandıktan sonra bu koku gider.

Haberin Devamı

Beslenme biçimi de geçici ağız kokusuna yol açabilir. Örneğin, uzun süre aç kalmak ya da düşük karbonhidrat ve yüksek protein içerikli beslenme ve sarımsak, soğan ve diğer bazı baharatlı gıdaları tüketme, tütün ve alkol kullanımı geçici ağız kokusunun nedenleri arasındadır.

SÜREKLİ AĞIZ KOKUSU

Sürekli olan ağız kokusunun birincil nedeni yetersiz ağız hijyenidir. Dişler düzenli fırçalanmadığında dişlerin üzerinde, aralarında, dil ve bademciklerin üzerinde ve çevresinde kalan besin artıkları ağız kokusu oluşmasına neden olur. Ayrıca bu artıkların ağız içindeki mikroorganizmalar tarafından parçalanması sonucunda oluşan asit ortamında bakterilerin artmasından kaynaklanan diş çürümeleri de ağız kokusunun öncelikli nedenlerindendir. Diş eti ve tükürük bezi hastalıkları, aft, mantar gibi ağız içi yaraları da sürekli ağız kokusuna yol açar. Ayrıca yıpranmış ya da bozulmuş köprü ve protezler de ağız kokusu yapabilir. Ağız kokusunun oluşması, sadece ağız içinden kaynaklanan nedenlerle sınırlı değildir. Farenjit, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, geniz akıntısı gibi solunum yolu hastalıkları, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları, reflü, ülser gibi mide ve sindirim sistemi hastalıkları, laktoz intoleransı ve sürekli kullanılan ilaçlar da ağız kokusuna neden olabilir.

Haberin Devamı

Ağız kokusu nasıl giderilir

AĞIZ KOKUSUNUN BELİRTİLERİ

Söz konusu olan kötü ağız kokusuysa belirtiye ne hacet diye düşünebilirsiniz ama ağız kokusu çoğu zaman kişinin kendisi tarafından fark edilmez. Kokuyu kişinin çevresindekiler duyar ve en çok onlar rahatsız olur ama ağzın kokuyor demekten de çekinirler. Belki kişinin çok yakın olduğu insanlar bunu söyleyebilir ama onlar da utandırmak ya da incitmemek için söylemekten kaçınabilirler. Ağız kokusunun belirtileri bu açıdan önemlidir. Aslında en iyisi zaman zaman yakınınızdakilere ağzınızın kokup kokmadığını sormak olsa da şu belirtilerin varlığı, ağız kokusu sorunu yaşadığınızı gösterecektir:

  • Kullanılan diş fırçası ya da diş ipinin kötü kokması ya da üzerinde kan olması
  • Ağızda kötü, ekşimsi ya da kekremsi tat hissedilmesi
  • Ağzın sık sık kuruması
  • Dilde ya da ağız içinde yara ya da lekelerin olması.

AĞIZ KOKUSUNU GİDERME YOLLARI

Ağız ve diş sağlığı için olmazsa olmaz bir gereklilik olan ağız hijyeninin sağlanması için dişlerin düzenli olarak günde en az iki kez fırçalanması, dişlerle birlikte dilin de temizlenmesi gerekir. Diş ipi ve ağız gargaralarının kullanılması ağız kokusundan kurtulmak için alınacak önlemlerdir. Ayrıca belirli aralıklara diş hekimi kontrolünden geçerek ağızda oluşan ya da oluşmaya başlayan sorunların giderilmesi, ağız sağlığının korunmasına ve ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur. Düzenli ve dengeli beslenme genel sağlık için gerekli olduğu gibi ağız kokusunu önlemek için de öncelikle yapılması gerekenler arasındadır. Bol su içilerek, şekersiz sakız çiğnenerek ağız kokusunun nedenlerinden biri olan ağız kuruluğu önlenebilir. Ağız kokusunun ağız dışındaki bir hastalıktan kaynaklanması durumunda altta yatan nedenin ortadan kaldırılması için gerekli tedavi uygulandıktan sonra ağız kokusu kendiliğinden geçecektir. Ancak bu süreçte geçici de olsa ağız kokusunu gidermek ya da azaltmak için ağız spreyleri kullanabilir, sakız, nane, maydanoz ya da karanfil çiğneyebilirsiniz. Antiseptik özelliğe sahip adaçayı ve tarçın tüketebilirsiniz. Ayrıca çiğ havuç, kereviz, elma da ağız kokusunu geçici olarak bastırabilecek yiyeceklerdir.