Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Ağız kanserlerine dikkat

Ağız kanseri; dudak, ağız içi, gırtlak, dil, bademcikler veya tükürük bezlerinde meydana gelen kanserdir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha yaygındır.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü ağız kanserlerini en ölümcül 8 kanserden biri olarak kabul ediyor. Her yıl 40.000 vakaya ağız kanseri teşhisi konuluyor ve bu rakamın 12 bini yaşamını yitiriyor.WHO’nun araştırmalarına göre baş ve boyun bölgesinde cilt kanserlerinden sonra en sık görülen 2. kanser tipi ağız kanserleridir.

Ağız kanseri nedir?

Ağız kanseri; dudak, ağız içi, gırtlak, dil, bademcikler veya tükürük bezlerinde meydana gelen kanserlerdir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha yaygındır. 40 yaşını aşmış insanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır ve bu nedenle de ihmal edilebilir. Kanser ilerleyerek ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikayeti de başlar. Kişinin ağız kanserini fark etmesi ilk başlarda güç olabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimine gitme alışkanlığı erken tanıda önemli rol oynar. Erken teşhis edilen ağız kanserlerinde % 90 tedavi mümkün olur.

Haberin Devamı

Ağız kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Dudaklarda, diş etlerinde veya ağız içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen yaralar
  • Yanakta dil ile hissedilebilen şişkinlik veya kalınlaşma
  • Ağzın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk
  • Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı lekeler (lökoplaki ve eritroplaki)
  • Çiğneme veya yutma güçlüğü
  • Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi
  • Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması
  • Ses değişikliği

Ağız kanseri nedenleri

Ağız kanseri çoğunlukla tütün kullanımı ile ilgilidir. Sigara ve tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, sürekli güneş ışığına maruz kalma, dudak ısırma, yanak çiğneme alışkanlığı, yerine tam oturmayan protezler,kötü ağız hijyeni, dişlerdeki herhangi bir keskin kenardan ötürü dilin sürekli tahriş olması, ağız içinde sürekli travmaya neden olan kötü yapılmış diş restorasyonları, taşkın dolgular, hatalı kron- köprü restorasyonları, yetersiz ve dengesiz beslenme ağız kanserleri riskini artırır. Hem alkol hem de tütün ürünlerini birlikte kullanan kişilerde ağız kanseri riski alkol ve tütün ürünlerini kullanmayan kişilere göre 50 kat daha fazladır. Güneş altında çalışan kişiler de dudak kanseri açısından risk altındadırlar. Ultraviyole ışınları hücre yapısını bozmakta ve kanser oluşumuna neden olmaktadır.
Ağız kanserlerinde tedavi kanserli dokunun cerrahi olarak çıkarılması ve sonrasında radyoterapi ile yapılmaktadır.