Hayvan sevgisi ile büyümek çocuk gelişimine katkı sağlıyor

Sevimli dostlarımız bize emanet… Onları koruma noktasında bize önemli görevler düşüyor. Hatta bu görevleri çocuklarımıza da aktarmalı, hayvan sevgisini onlara da kazandırmalıyız.

Haberin Devamı

Sevimli dostlarımız bize emanet… Onları koruma noktasında bize önemli görevler düşüyor. Hatta bu görevleri çocuklarımıza da aktarmalı, hayvan sevgisini onlara da kazandırmalıyız. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle, hayvan sevgisinin çocukların gelişimine olan katkılarını ve ailelere konuyla ilgili tavsiyelerini Psikolog Sena Sivri’den öğrendik.

Çocuklar ve hayvanlar arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasında anne babaların payının büyük olduğunu belirten Psikolog Sena Sivri, çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için önerilerini sıraladı:

- Çocuklara küçük yaşlardan itibaren hayvanlarla ilgili kitaplar okunmalı, filmler seyrettirilmeli.

- Ebeveynler çocukları hayvanlardan uzak tutmamalı, onları gözlemleyip tanıyabileceği yerlere götürmeli.

Haberin Devamı

- Herhangi bir hayvana karşı korkusu olan anne babaların çocuklarında da benzer korkular ortaya çıkabilir. Bu nedenle ebeveynin buradaki korkusunu çocuğuna yansıtmaması en önemli nokta.

- Aynı zamanda çocuğun bir hayvan tarafından tırmalanması gibi bir durumda çok aşırı tepkiler vermemek de bir o kadar mühim.

- Anne babalar çocuklara hayvanların sevinip üzülebilen, acı çekebilen, hastalanabilen, sevgiyi hissedip bağ kurabilen canlılar olduklarını anlatmalı. Böylece çocuklar hayvanlardan korkmaz ve onlara sevgi besler.

Hayvan sevgisi ile büyümek çocuk gelişimine katkı sağlıyor

ÇOCUĞA SORUMLULUK DUYGUSU KAZANDIRIYOR

Hayvan sevgisinin çocukların duygusal ve sosyal gelişimine büyük katkılar sağladığını dile getiren Psikolog Sena Sivri “Hayvanlarla sevgi bağı kuran çocukların sosyal becerileri daha gelişmiş, daha dışa dönükler. Aynı zamanda ailesi ve çevreleriyle kurdukları ilişkiler daha güçlü. Empati kurma becerileri ve merhametleri daha kuvvetli. Düzenli olarak hayvanlarla kurulan ilişki çocuğun sorumluluk alma ve karar verme mekanizmasına büyük katkı sağlıyor. Hayvan sevgisi olan çocuk dış dünyadaki tüm canlıları sevmeyi öğreniyor” şeklinde konuştu.

EVCİL HAYVAN SAHİPLENMEDEN ÖNCE İYİ DÜŞÜNÜN

Evcil hayvanlarla bir arada olmanın çocuklara birçok duyguyu bir arada tattırdığına vurgu yapan Psikolog Sena Sivri, anne babalara önemli bir hatırlatmada bulundu:

Haberin Devamı

“Hayvanın bakımının sorumluluğunu alan çocukların duygusal ve sosyal açıdan çok geliştiğini görüyoruz ancak bazen çocuklar evcil hayvanı oyuncak gibi algılar. Bu nedenle hayvan sahiplenmeden önce çocukla detaylıca konuşmalı, onun bu hayvanın bakımındaki sorumluluğu belirlenmeli. Bu şekilde çocuk, hayvanın da insanlara benzer şekilde fiziksel ve duygusal ihtiyaçları olan bir canlı olduğunu anlar.”

Hayvan sevgisi ile büyümek çocuk gelişimine katkı sağlıyor

PEKİ, YA HAYVAN FOBİSİ?

Çocuklar her dönemde farklı korkular yaşar. Zaman zaman hayvanlardan korktukları da olur. Bu korkularını aşmada ebeveynlerin yaklaşımları çok önemli. Psikolog Sena Sivri, son olarak hayvan korkusu yaşayan çocukların bu korkuyu nasıl aşabileceklerine değindi.

Haberin Devamı

- Hiçbir çocuk dünyaya hayvanlardan korkarak gelmez. Burada ailenin korkuları ve çocuğun hayvanlarla kurduğu etkileşimdeki deneyimlerine ailenin verdiği tepkiler çok önemli.

- Kendisi köpekten korkan ve her köpek gördüğünde büyük tepkiler veren bir anne babanın çocuğu, köpeği korkulması gereken tehlikeli bir canlı olarak kodlar ve korku geliştirir.

- Kedi tarafından tırmalandığında ailenin verdiği tepki çok aşırı olursa, çocukta yine tehlike algısına bağlı korku ve kaçınma davranışı ortaya çıkacaktır.

-Aileler kendi korkularını çocuğa yansıtmamalı. Aynı zamanda ortaya çıkabilecek tırmalama, ısırma gibi durumlarda da çocuklara sakin ve korkutmayacak bir şekilde yaklaşılmalı.

Haberin Devamı

- “Kediler kuyruğunun ellenmesinden hoşlanmazlar, korkmuş veya canı yanmış olabilir, o yüzden seni tırmaladı, böyle seversen bir şey olmaz” gibi cümlelerle durum açıklanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları