Erken doğan bebekler ve annelerini bu proje hayata bağlıyor

Molfix, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü desteği ve Bebek Ruh Sağlığı Derneği iş birliği ile çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.

Haberin Devamı

Molfix, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü desteği ve Bebek Ruh Sağlığı Derneği iş birliği ile çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. “Hayat Bağım” isimli proje kapsamında devlet hastanelerinin anne misafirhanelerinde kalan erken doğum yapan anneler, 15 günde bir psikologlar tarafından ziyaret ediliyor, psikolojik ve sosyal koşullarının iyileşmesi için bu kişilere her türlü destek veriliyor. Erken ve sağlıksız doğan bebeklerin hayata sevgiyle bağlanabilmeleri için anneleriyle nasıl ilişki kurmaları gerektiği uzman eğitmenler tarafından gösteriliyor. Öte yandan yenidoğan yoğun bakım ünitelerine, kuvöz, solunum cihazı gibi hayati ekipman desteği de veriliyor.

Bu değerli proje ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Trabzon’daydık, çalışmaları hem marka tarafından hem de uzmanlardan dinledik. Ardından yenidoğan servisinde görev yapan 50 ebe ve hemşireye güvenli bağlanma, kanguru bakımı, çocuk gelişimiyle ilgili verilen eğitimleri yakından takip ettik.

Haberin Devamı

Erken doğan bebekler ve annelerini bu proje hayata bağlıyor

1 YILDA 5 BİN ANNEYE ULAŞILACAK

“Hayat Bağım” projesi ile bebekleri yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören annelerin, psikolojik ve sosyal koşullarının iyileşmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Hayat Kimya Global Marka İletişim Müdürü Gülben Ordulu Kambay, “Annelerin fiziksel birtakım ihtiyaçlarının karşılanması gerçekten çok kritik. Ama bu sadece yeterli değil. Anne ile bebek arasında oluşan güvenli bağlanma da çok önemli. “Hayat Bağım” projesinde verdiğimiz eğitimlerle güvenli bağlanma ve çocuk gelişimi alanında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

Erken doğan bebeklerin hayata tutunabilmeleri için önemli dokunuşlar yapmayı hedeflediklerini belirten Gülben Ordulu Kambay, proje aşamalarıyla ilgili şunları söyledi:

“Hayat Bağım projesini Türkiye’de 10 ildeki kamu hastanelerinde hayata geçiriyoruz. Diyarbakır, Erzurum, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van bu illerimiz… Proje iki aşamadan oluşuyor. İlki yeni doğan yoğun bakım ünitelerine kuvöz, solunum cihazı gibi hayati ekipman desteği sağlamak. İkinci aşama ise bebeklerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi görürken annelere sağladığımız psikolojik ve sosyal koşulları iyileştirme yönündeki desteğimiz. Doğum sonrası kendini yetersiz gören ve suçluluk hisseden annelerin bu hislerini en aza indirgemeyi hedefliyoruz. Projemizin misyonu, bir bebek ile annenin arasında mucizevi iyileştirici etkisi olan güvenli bağlanmanın önemini vurgulamak ve bu bağlanmayı sağlamak. Projemizin ilk yılında 5 bin anneye erişmeyi planlıyoruz. Tüm bu aşamalarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı olumsuz etkileyen bebek ölümlerinin en aza indirgenmesini amaçlıyoruz. Molfix olarak, annelerin yanında omuzlarına dokunan sıcak bir el olmak için de proje hedefimizi 2020’de 15 ile çıkarmayı planlıyoruz. Umuyoruz ki yüzbinlerce anne ve bebeğe dokunup fayda sağlayabiliriz.”

Haberin Devamı

Erken doğan bebekler ve annelerini bu proje hayata bağlıyor

ÇOK ÖNEMLİ BİR RUH SAĞLIĞI HAREKETİ

“Proje, her ne kadar anne bebek odaklı görünse de toplumun geneline yayılacak çok önemli bir ruh sağlığı hareketidir” diyen Bebek Ruh Sağlığı Derneği Üyesi Uzman Klinik Psikolog Nilüfer Karapehlivan, ebe & hemşirelere eğitimlerinde özellikle üzerinde durulan güvenli bağlanma konusu ile ilgili şunları söyledi:

“Güvenli bağlanma bebeğin ilerideki yaşamını çok etkiler. Bağlanma şekli nesilden nesile aktarılır. Çünkü annenizle nasıl bir bağlanma modeli gerçekleştirdiyseniz ileride anne olduğunuzda çocuğunuzla da aynı bağlanma süreçlerini yaşıyorsunuz. Bu nedenle güvenli bağlanmanın önemi tüm toplum ve ebeveynler tarafından acilen öğrenilmeli.”

Haberin Devamı

Erken doğan bebekler ve annelerini bu proje hayata bağlıyor

TEN TENE TEMAS İLK İHTİYAÇLARDAN BİRİ

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan, “Projemizi götürdüğümüz Türkiye’nin dört bir yanındaki kamu hastanelerinde, anne misafirhanelerinde konaklayan annelere bebekleriyle güvenli bağlanmayı nasıl gerçekleştireceklerini verdiğim her eğitimde ebe ve hemşirelere anlatıyorum. Öte yandan bebeğin gelişimi ve hayata bağlanması için en önemli metotlardan olan kanguru bakımı ve ten teması konusunun üzerinde duruyorum. Kanguru bakımı babalar için de çok önemli. Anne-babaların bebeğe yakın hissetmesini sağlıyor, stresini azaltıyor ve bebeğin bakımı konusunda özgüvenlerini artırıyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları