Ek gıdaya başlama rehberi

Ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanmalı? Örnek menü nasıl hazırlanmalı? Ek gıdaya geçiş sürecinde bebekler nasıl beslenmeli?

Haberin Devamı

Ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanmalı? Örnek menü nasıl hazırlanmalı? Ek gıdaya geçiş sürecinde bebekler nasıl beslenmeli? Annelerin aklına takılan soruların yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Candan Ferai Öztürk verdi, bu dönemde yapılan yanlışları sıraladı.

AZ MİKTARDA BAŞLAYIN, YAVAŞ YAVAŞ ARTTIRIN

“Bebeğinizin doğumdan iki yaşına kadar geçen dönemi; zihinsel, fiziksel ve biyolojik gelişimi açısından büyük önem taşır. Bu gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasında da beslenme önemli rol oynar” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Candan Ferai Öztürk, anne sütünün önemine vurgu yaparak ek gıdaya geçişle ilgili şöyle konuştu:

“2 yaşına gelene kadar bebeğinizin temel besini anne sütüdür. Anne sütü, mucizevi içeriği sayesinde bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeğin büyüme ve gelişimi için gereken ihtiyacın yüzde yüzü anne sütü tarafından karşılanır. Ancak 6. aydan sonra bu oran azalarak devam eder ve ortalama 2 yıl boyunca bebek beslenmesinde anne sütü önemini korur. Bizim özellikle 6. aydan sonra ek gıdaya başlamamızın esas nedeni budur. Ek gıdaya geçmek demek, bebeği ek gıda ile doyurmak demek değildir. Ek gıdaya geçişin amacı bebeği farklı tatlarla tanıştırmak ve öğünleri ayarlamaktır. O yüzden ek gıdaya az miktarlarla başlayın, sonrasında yavaş yavaş arttırın.”

Haberin Devamı

Ek gıdaya başlama rehberi

EK GIDAYA GEÇİŞİ MEYVE İLE YAPMAYIN

Yapılan en büyük yanlışın meyve ile ek gıdaya başlamak olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Candan Ferai Öztürk, ek gıdaya geçiş süreciyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu:

- Ek gıdaya başladığınızda günde bir öğün, tek çeşit ve en fazla 4-5 kaşıkla (bebek kaşığı) başlayın. Artırımları ve eklemeleri haftalık yapmaya dikkat edin.

- Ek gıdaya başlanmasıyla birlikte her öğün sonrası 1-2 kaşık su verilmesi sindirime yardımcı olacağı ve kabızlığı önleyeceği için önemlidir.

- Son zamanlarda yapılan en büyük yanlış, meyve ile ek gıdaya başlamaktır. Oysa ek gıdaya geçişi sebze ve yoğurtla yapmak gerekir.

Haberin Devamı

- Ek gıdaya geçiş meyve ile yapıldığında, meyve şekerinin tadını alan bebeklerde, tat problemi yaşama ve yemeyi reddetme durumu daha fazla görülür.

- Sebzenin az su ve bol zeytinyağı ile pişirilmesi, ezilerek suyuyla birlikte verilmesi önemlidir. Ek gıdaya geçişte yapılan en büyük ikinci yanlış, sebzenin susuz ve blenderdan geçirilmiş olarak bebeğe verilmesidir.

- Ek gıdaya başlandıktan sonra artırımların ve değişimlerin haftalık olarak yapılması önemlidir. Özellikle her gün farklı ve artan miktarda beslenme, kabızlık ve sindirim problemlerine yol açar.

- Yoğurt ev yapımı olmalıdır. Üstünde biriken su ile birlikte bebeğe yedirilmelidir.

Haberin Devamı

Ek gıdaya başlama rehberi

ADIM ADIM EK GIDAYA GEÇİŞ

6. aya kadar yalnızca anne sütüyle beslenen bebeğin hafta hafta ek gıdaya geçişi hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Candan Ferai Öztürk bilgi verdi.

1. HAFTA

Benim önerim; ek gıdaya başlandığında özellikle ilk hafta bir gün 4-5 kaşık sebze, bir gün 4-5 kaşık yoğurt ile başlanmasıdır.

2. HAFTA

İkinci haftada her gün ilk öğün yoğurt, ikinci öğün ise sebze olmalıdır. Miktar olarak ise 6-7 kaşıkla devam etmek gerekir.

3. HAFTA

Eğer bu iki hafta boyunca bir problem yaşanmazsa, 3. hafta 4-5 bebek kaşığını geçmeyecek şekilde kahvaltı öğününe geçilebilir. Kahvaltıda bebek ekmeği ve tuzsuz yumuşak ezilebilir lor peyniri veya labne peynir verilebilir.

Haberin Devamı

4. HAFTA

4. hafta meyve haftamız. Yine az miktarda başlayıp artarak devam edecek şekilde mevsim meyvelerine başlanabilir. Bu şekilde 4 haftalık sürenin sonunda istediğimiz şey bebeğin günde dört öğün; sabah kahvaltı, öğlen sebze, ikindide yoğurt, akşam meyve olacak şekilde ek gıda almasıdır. Miktarlar yavaş yavaş bir orta boy kâse olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu arada ek gıda yanında anne sütü aynen devam etmelidir.

Bazen ne kadar dikkatli davranırsak davranalım, ek gıda döneminde sindirim sistemi ile ilgili şikâyetlerde artış olabilir. Böyle bir durumda ise sistemik muayene sonucuna göre, gerekirse tetkik yapılıp probiyotik kullanımına başlanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları