Çocuk kıyafetlerini alırken kumaş türüne dikkat ediyor musunuz?

Çocuk giyiminde rengarenk, cicili biçili kıyafetlere aldanıp kumaş cinsini göz ardı ediyoruz. Oysa çocukların sağlığı için ‘cilt dostu kumaş tercihi’ son derece önemli. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Ko

Haberin Devamı

Çocuk giyiminde rengarenk, cicili biçili kıyafetlere aldanıp kumaş cinsini göz ardı ediyoruz. Oysa çocukların sağlığı için ‘cilt dostu kumaş tercihi’ son derece önemli. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat sıraladı ve anne babalara önemli uyarılarda bulundu.

Çocuk kıyafetlerini alırken kumaş türüne dikkat ediyor musunuz

Sentetik ürünlerden uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Dr. Cem Koray Fırat’ın kıyafet seçimi ile ilgili önerileri şöyle:

- Çocuk giyiminde az renkli, mat, ince dokumalı, pamuklu, sentetik ip oranı az olan kumaşlar tercih edilmelidir.

- Likralı, naylon, lastik veya kauçuk içeriği fazla olan ürünler, ter dengesini sağlayamaz ve kaşıntı, mantar, isilik gibi hastalıklara yol açar.

Haberin Devamı

- Hava geçişini engellemeyen, cildi tahriş etmeyen, alerji riski taşımayan; yumuşak, esneyebilen ve dikişlerinde sert iplik kullanılmamış ürünler tercih edilmelidir.

- Çocukları sıkan, esnek olmayan kıyafetler hem onların rahat hareket etmesini engeller hem de vücuttaki kan dolaşımını olumsuz etkiler. Bu yüzden çocuklarımızın rahat edeceği kıyafetleri seçmek çok daha önemlidir. Kıyafetin renginden veya deseninden ziyade çocuğun rahatlığı daha ön planda olmalıdır.

- Çocukların hassas ciltlerine en uygun materyal yüzde yüz organik pamuktur. Bu yüzden kıyafet seçiminde naylon ve polyester içeren ürünler tercih edilmemelidir.

- Kışın daha sıcak tutması için yün kumaşlar kullanılabilir. Yün aslında dört mevsimlik bir ürün grubudur. Ancak alerjik çocuklarda astımı tetikleyici yünlü kıyafetlerden kaçınılmalıdır.

- Alerjik bünyelerde, doğal liflerden yapılan ürünlerin kullanılması daha uygun olacaktır. Tamamen sentetik olan giysilerden uzak durulmalıdır.

Çocuk kıyafetlerini alırken kumaş türüne dikkat ediyor musunuz

KİMYASAL VE BOYAR MADDELERE DİKKAT!

Kıyafet etiketlerinde, kumaşın pamuk oranına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Cem Koray Fırat, “Kıyafetlere esneklik kazandırması açısından pamuklu ve yünlü ürünlerde az miktarda polyester karışımı bulunur. Bu sebeple pamuk oranı yüksek kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca tekstilde kullanılan kimyasal ve boyar maddeler, cilt sağlığını tehlikeye atabilir. Bu bilgilere etiketten ulaşmak ne yazık ki mümkün değildir. Dolayısıyla çocuklarımıza kıyafet seçiminde bildiğimiz markaların ürünlerini tercih etmek faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MEVSİME UYGUN GİYSİLER SEÇİLMELİ

Sıcak ve serinliğin iç içe geçtiği sonbahar mevsiminde çocuklarımıza kıyafet seçiminde kararsızlığa düşüyoruz. Bu dönemde hava değişimine uygun giysiler tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Cem Koray Fırat, şu uyarıda bulundu:

“Sonbahar ve kış aylarında çocuklarımızın beslenmeleri kadar özellikle nezle, grip, alerjik rinit vb. hastalıkların oluşmasını engellemek açısından giydikleri kıyafetler de önemlidir. Sıcak yaz aylarından ılık bahar aylarına geçerken çocuklarımızın kıyafetlerindeki değişikliğe de özen göstermelidir. Havaların tam soğumadığı sonbahar aylarında çocuklarımıza onları terletmeyecek pamuklu, hafif kalın trikolar, hırkalar, uzun pantolonlar giydirilebilir. Bu hava değişimine vücudu da hazırlamak adına aniden çok kalın kıyafetlere geçilmemelidir.” 

Yazarın Tüm Yazıları