Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Evdeki çöpleri ayrıştırmak

Evde oluşturulan çöp ve katı artıkları çöp kovasına atarken, hiç düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

Evin içinde toplanarak sabah akşam biriken çöpler her zaman evin en büyük sorunlarından, hatta bazen de maalesef kavga sebebi bile olmuştur.

Ama aslında bu durumu çözmenin farklı yolları var. Örneğin; çöpü öğüten araç ve gereçler, çöplerin ayrı ayrı biriktirilmesi vb. şeyler…

Evde biriken atıkları gelişigüzel çöpe atarsak o zaman can sıkıcı durumlar ortaya çıkabilir. Birçok insan hatta biz bile bazen evde cam vb. maddeleri farkında olmadan çöp kutusuna atabiliyoruz. O nedenle bu maddeleri daha ilk baştan ayırırsak, ileride de başımız ağrımaz. Değerli maddelerin yanı sıra, zararlı ve tehlikeli maddelerin de ayrı toplanması ve bu artıkların normal çöpe atılmaması gerek. Artık Avrupa vb. gelişmiş ülkelere baktığımızda, sokaklarda 3'er adet çöp konteynerleri bulunmaktadır. Mesela bunlar; plastik, evsel atık, kağıt ve cam şişe çöp kutularıdır. Aslında baktığımızda büyük şehirlerin haricinde, küçük köylerde de farklı çöpler için farklı çöp kutuları yok ama, köy halkı farkında olmadan çöplerini ayrıştırıyor. Nasıl mı? Mesela; bir ailenin küçükbaş hayvanları var ve evinde yediği sebze ve meyvenin kabuklarını çöpe atmak yerine hayvanlarına yediriyor. Bunun yanı sıra evinde bulunan karton ve kağıt gibi atıkları da çöpe atmak yerine kışın soba ve şöminede yakmak için kenara depoluyor. Aslına baktığımızda, bu da bir ayrıştırma ve doğaya yardımcı olma yöntemidir.

Haberin Devamı

Bu yüzden, bilinçli bir kişi olarak, bu durumlara dikkat ettiğimiz taktirde, farkında olmayarak, tedavisi zor olan olası hastalıkları ve buna benzer durumları az oranda da olsa önceden önleme şansına sahip olabiliriz. Çünkü kirlenen toprak, su ve hava gibi ortamları, hastalanan canlıları yeniden eski sağlığına kavuşturmak kolay olmayan bir durum. Özellikle evde oluşan çöpleri, daha evde oluştuğu sırada ayrı ayrı biriktirirsek, artıkların fazla değer kaybı olmadan geri kazanılmasını sağlamış oluruz.

Evde oluşturulan çöp ve katı artıkları çöp kovasına atarken, hiç düşünüyor musunuz? Örneğin bir floresan lambanın normal çöp kutusuna atıldığında, onunla birlikte civa gibi bir madde ve kurşun, çinko, nikel v.b ağır metaller içeren tehlikeli maddenin diğer atıklarla karıştığını! Fakat bunları genelde dikkate almak ve uygulamak maalesef zor geliyor. Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, işe öncelikle mutfakta her bir çöp için farklı çöp kutuları oluşturmakla başlayın. Tabii herkesin mutfağı yeterince büyük olmayabilir ya da üç adet çöp kovası bir mutfak için fazla olabilir. Bunların hepsini illa mutfakta barındırmanıza gerek yok. Örneğin ben yemek ve plastik atıklarını mutfakta, kağıt ve karton atıklarını ise koridor da biriktiriyorum. Hem bu durumda kağıt kutusu dolu olduğunu gördüğümde evden dışarı çıkarken de atması kolay oluyor. Kâğıt ve plastik için yapacağınız çöp kutularını, evinizin uygun yerlerine konumlandırmakta özgürsünüz. Bu ayırma işlemini baştan evin içinde uygularsanız, sokaktaki çöp kutularına da ayrı ayrı atmak sizin için oldukça kolay bir işlem haline gelir.

Haberin Devamı

Evinizdeki çöp problemi doğal olarak gözünüzde büyüyor olabilir. Bunları kaynağında çözmenin basit ve önemli yollarından biri de çöp öğütme cihazı. Bu cihaz, evyenin altına takılan bir aparattır. Mutfakta oluşan tüm sebze, meyve, et ve balık artıklarını toz şekline getirerek, atık su borusundan kanalizasyona gitmesini sağlar. Böylece mutfakta oluşan çöpün %90’nı yok edilmiş olur. Çöp öğütme cihazı alırken mutlaka emniyet kilidinin olup olmadığını kontrol edin. Bu sistem, cihazın içine atılmaması gereken bir çöpün, yanlışlıkla cihaza atılması durumunda otomatik olarak durmasını sağlar. Mutfakta belli süre bekleyen çöpler etrafa kötü koku yayarlar. Bu tarz bir uygulama ile yiyecek artıkları anında yok edileceği için, mutfakta kötü koku sorunu da otomatik olarak ortadan kalkmış olur. Yiyecek artıklarının, anında yok edilmesiyle evinizde normal olarak bekleyen artıklara gelen sinek, böcek vb. canlıların gelmesi ve yuva yapması da büyük oranda önlenmiş olur.