Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Bebek ve çocuk odaları için yaratıcı bilgiler

Bebek ve çocuk odasında hangi malzemeler tercih edilmeli?

Haberin Devamı

Tüm anneler için ama en çok da çalışan anneler için uyku büyük önem taşımaktadır. Dolayısı ile bebek rahat uyuduğu zaman, anne de rahat uyur. Bu yüzden bebek ve çocuk odası tüm aileler için önemli bir kavramdır. Bu odalar ne kadar özenle hazırlanırsa, hem aileler hem de çocuklar sağlık ve huzur açısından çok rahat ederler. Yapılan tasarımlarda her zaman işlevsellik ve estetik ön planda olmalıdır. Fakat çok şık görünen bir mobilyada bile, bebek ve çocuğa zarar verebilecek herhangi bir ergonomik detay kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

BEBEK VE ÇOCUK ODASI NASIL OLMALI?

Bebek ve çocuk odası için, gün ışığından iyi şekilde faydalanan ve güneye bakan bir oda daha idealdir. Güneş alan bir oda mümkün değilse, açık renkler kullanılarak odanın atmosferi sakin ve huzurlu hale getirilmelidir. Renk seçiminde özellikle doğanın renklerine yakın, huzur ve rahatlık veren pastel tonları kullanmanızda fayda var. Bunun yanında sessizlik de diğer önemli bir konu. Mümkün olduğunca gürültüden uzak olan ve ebeveyn yatak odasına yakın bir yer seçilmelidir. Bunların yanında odanın zemini kolay temizlenebilen, ahşap parke veya mantar esaslı malzemelerden yapılabilir. Üzerinde de halı yerine kolay yıkanabilen kilimler kullanılabilir. Ana aydınlatma mutlaka tavandan olmalı. Odanın aydınlatma anahtarı da dimmer yapılarak ışığın kuvveti istenildiği gibi ayarlanabilmelidir. Tüm yüksek mobilyalar duvara sabitlenmeli, bebeğin karyolasının ya da altının değiştirildiği şifonyerin üzerine raf gibi ağır herhangi bir mobilya veya aksesuar takılmamalıdır. Odada annenin ve çocuğun rahatlıkla kullanabileceği boş alanlar bırakılmalı ve oda gereğinden fazla eşya ile doldurulmamalıdır.

Haberin Devamı

BEBEK VE ÇOCUK ODASINDA HANGİ MALZEMELER TERCİH EDİLMELİ?

Mobilyalarda doğal ahşap tercih edilebilir. Ahşap görüntü olarak doğası gereği, sıcaklık hissi veren bir malzemedir. Mesela, ahşap üzerine sadece koruyucu olarak su bazlı vernik atıldığı zaman daha sağlıklı bir kullanım sağlar. Lake ve natürel olan ahşap mobilyalarda, kurşunsuz ve antialerjik boya ve vernikler kullanılmış olmasına dikkat ediniz. Özellikle son zamanlarda birçok şirket bu konuda Avrupa standartlarına uygun ve hiçbir şekilde çocuğa zarar vermeyen boya ürünleri kullanıyorlar. Bu konuda aklınızda bulunması gereken şey, bu tarz boya ve vernik gibi malzemelerin kullanıldığı, sertifikası olan mobilyaları satın almaya dikkat etmeniz.